Markus Pirttijoen Esalainen: Kuusi syytä, miksi tästä uutisesta kannattaa olla kiinnostunut

Markus Pirttijoki

Markus Pirttijoki

Lahden kaupunki kertoi torstaina allekirjoittaneensa Jyväskylän ja Kuopion ohella sopimuksen valtion kanssa maankäytöstä, asumisesta ja liikenteestä. Vuoteen 2031 asti ulottuvalla MAL-sopimuksella määritellään Lahden ja lähiseudun tavoitteet maankäytön ja liikenneverkon kehittämiselle sekä asuntotuotannolle.

Uutinen kuulostaa byrokraattiselta, mutta se on hyvin merkittävä. Jos MAL-sopimuksella ei olisi väliä, järjestelmään aiemmin hyväksytyt kaupunkiseudut Oulussa, Tampereella, Turussa ja Helsingissä eivät olisi yrittäneet estää uusien kaupunkien liittämistä siihen lainsäädännöllä. Ja kun tässä ei onnistuttu, ne vielä kuiskuttelivat lahtelaisten, jyväskyläläisten ja kuopiolaisten korviin, että järjestelmä on raskas, vaatii palavereita valtion kanssa ja niin edelleen. Tästä ei kuitenkaan "pelästytty" vaan entistä tarmokkaammin sopimukset neuvoteltiin maaliin.

Sopimuksella on monta merkitystä. Ensinnäkin se on huimapäinen osoitus siitä, että keskisuuret kaupungit voivat iskeä reiän suurten kaupunkikeskusten puolustuslinjaan ja tunkeutua siitä läpi. Lahti, Jyväskylä ja Kuopio ovat sopivasti samanlaisia ja kuitenkin riittävän etäällä toisistaan kilpaillakseen samoista työpaikoista ja ihmisistä. Saavutettu tulos oli Sisä-Suomen kasvutrion voimannäyte yhteisestä edunvalvonnasta. Asioiden edistämistä ei varmasti haitannut se, että Lahtea neuvotteluissa edusti kaupunkikehitysjohtaja Olli Alho, joka tunsi vastapuolen metkut mennen tullen. Ennen Lahteen siirtymistään hän työskenteli työ- ja elinkeinoministeriössä ja edusti valtiota neuvotteluissa MAL-sopimuksen ensimmäisellä kierroksella neljän suuren kaupunkikeskuksen kanssa.

Toiseksi valtion silmissä Suomi ei enää jakaudu kahtia neljään kasvukeskukseen ja muuhun maahan. Kasvukeskusten joukko laajenee ja koskee jatkossa myös Lahtea. Pitkäjänteinen aluesuunnittelu lähtee nyt siitä, että Lahti on kasvava keskus Etelä-Suomen kasvualueella. Kolmanneksi Lahden seutu saa sopimuksen myötä valtiolta rahaa. Vuoteen 2023 mennessä hankkeisiin tulee 12 miljoonaa euroa. Tasaisen vauhdin taulukolla MAL-sopimus toisi tänne sopimuskauden aikana yli 60 miljoonaa euroa. Neljänneksi sopimus patistaa Lahtea ja lähikuntia tiivistämään yhteistyötä. Yhteinen näkymä kirkastuu, kun rahaa on luvassa.

Viidenneksi valtion mukanaolo on tärkeä selkänoja yksityisille sijoittajille. MAL-sopimus on ikään kuin sertifikaatti sille, että Lahteen kannattaa investoida. Kuudenneksi tämä on (taas) hyvä muistutus niille, joiden mielestä Lahdessa ei tapahdu mitään. Kyllä täällä tapahtuu ja valtavasti tapahtuukin.

Olen asunut Lahdessa alle kaksi ja puoli vuotta. Sinä aikana olemme uutisoineet uudesta yliopistosta, Fazerin ja Polttimon suurista investoinneista, eteläisestä kehätiestä, KymiRingistä, ympäristöpääkaupungista, uusista kauppaliikkeistä, Iitin liittymisestä Päijät-Hämeeseen ja lukuisista muista myönteisistä asioista.

Toki haasteita ja korjattavia asioitakin riittää muun muassa työllisyydessä ja sosiaalisissa ongelmissa. Mutta silti, käsi pystyyn: missä muualla Suomessa on tapahtunut näin paljon myönteistä näin lyhyessä ajassa?

Lahden seudun MAL-unelmasta tuli vihdoin totta

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut