Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua viime viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa

Pääkirjoitus Elvytyspaketin läpimeno on nyt hallituksesta itsestään kiinni

Perustuslakivaliokunta muotoili EU:n elvytyspaketista tiukan ja vähän poliittiseltakin haiskahtaneen äänestyksen jälkeen lausunnon, joka tarkoittaa, että unionissa seurataan henkeä pidätellen, mitä eduskunnassamme lähiviikkoina tapahtuu.

Opposition ja hallituspuolue keskustan äänin valiokunta katsoi elvytyspaketin ja siihen liittyvän lainanoton rinnastuvan Suomen täysivaltaisuuden kannalta merkittävään toimivallan siirtoon EU:lle. Tästä seuraa, että paketin hyväksyminen edellyttää eduskunnassa kahden kolmasosan enemmistöä.

Ratkaisu oli pettymys muutenkin suurissa vaikeuksissa purjehtineelle hallitukselle. Hallitus ei voi nyt olla paketin läpimenosta niin varma kuin siinä tapauksessa, että siihen olisi riittänyt yksinkertainen enemmistö.

Oppositiopuolue kokoomuksen eduskuntaryhmä tosin helpotti hieman hallituksen tuskaa luvatessaan äänestää ”huonosti neuvotellun” paketin kohdalla tyhjää. Ilmoitus kirvoitti EU-myönteisyydestään tunnetulle puolueelle moitteita vastuun pakoilusta koko unionin tulevaisuuden kannalta kriittisessä kysymyksessä. Siltäkin se näytti, mutta sysätessään vastuun hallitukselle kokoomus myös tarjosi sille pelastustien tukalasta tilanteesta.

Enää hallituksen tarvitsee pitää omat rivinsä koossa, jotta sen itsensä solmima elvytyspaketti saa enemmistön taakseen. Sen ei pitäisi olla ylivoimainen tehtävä edes näin herkässä tilanteessa, jossa hallitus nyt on horjuttuaan vain hetki sitten hajoamisen partaalla.

Suomen mahdollinen hylkääminen ei elvytyspakettia kaada, uskoo tutkija

Elvytyspaketilla on määrä nostaa EU-maiden talous uuteen kukoistukseen koronan jäljiltä, mutta hyvässä tarkoituksessa on myös ongelmallisia ennakkotapauksen piirteitä. Silti olisi sekä paitsi EU:n, että Suomen kannalta toivottavaa, ettei oma eduskuntamme olisi se foorumi, joka kaataa työllä ja tuskalla valmistellun yhteisen hankkeen.

Olisi johdonmukaista, että kokoomuskin äänestäisi elvytyspaketin puolesta.

Ainakin hallitus ja europarlamentaarikkomme näkevät jo nyt painajaisia paineesta, joka Suomeen kohdistuisi kielteisen päätöksemme seurauksena. Myös kokoomuksesta on korostettu, että paketin kaatuminen johtaisi Euroopassa kaaokseen palvellen vain Venäjän ja Kiinan etua.

Näin todetessaan kokoomuskin on tullut epäsuorasti tunnustaneensa, että elvytyspaketin hyväksyminen kaikkine puutteineenkin on prosessin edettyä näin pitkälle ainoa vastuullinen ratkaisu. Siten olisi johdonmukaista, että kokoomuskin äänestäisi suoraan sen puolesta. Niin pitkälle kokoomus ei kuitenkaan näytä olevan valmis hallitusta avittamaan ehkä korkeintaan siinä tapauksessa, että paketin vastustajien määrä alkaa kasvaa uhkaavan suureksi ennen ratkaisevaa äänestystä. Sekään ei ole nykyisessä poliittisessa ilmastossa mahdoton näkymä.

Kolmas kokoomuksen kansanedustaja ilmoitti lipeävänsä ryhmän linjasta äänestyksessä EU:n tukipaketista – "En saanut edes unta"