Pääkirjoitus Hallitus jatkaa kohti seuraavia koitoksiaan nuollen kehysriihessä syntyneitä haavojaan

Jo toista viikkoa jatkuneen hallituksen kehysriihen toistaiseksi suurin uutinen kuultiin keskiviikkona, kun hallituksen puheenjohtajaviisikko kertoi päässeensä sopuun keskeisistä kiistakysymyksistä. Siten riihessä voitiin ottaa uusi lähtö päiviä kestäneen riitelyn ja siitä seuranneen tyhjäkäynnin päätteeksi.

Sovun löytyminen suurista linjoista merkitsi myös sitä, ettei hallitus kompastunut ainakaan vielä tähän koetinkiveensä. Toisinkin olisi voinut käydä, sillä vain puoli vuorokautta aiemmin hallituslähteet olivat syytelleet yhä kovemmin sanoin toisiaan riihen tultua taas kerran tyhjennetyksi siltä päivältä ilman ratkaisevaa edistymistä.

Tyytymättömin oli kovasti terhentynyt keskusta, jonka puheenjohtajan Annika Saarikon kehokieli teki jo lähtöä hallituksesta. Yön yli nukkuminen ja sitä seurannut kehityskeskustelu pääministeri Sanna Marinin (sd.) kanssa käänsi kuitenkin Saarikon ja keskustan mielen. Saarikko viestitti pääministerin tulleen riittävästi vastaan, jotta yhteistä taivalta oli mahdollista jatkaa. Ja kun hallituskumppanit antoivat ymmärtää keskustankin joustaneen omista kynnyskysymyksistään, liiton jatko tuli sillä sinetöidyksi.

Oli lopulta väistämätöntä, että hallituspuolueiden toisistaan poikkeavat ajatusmaailmat olivat koitua kehysriihen ja koko hallituksen kompastuskiveksi.

Aloittaessaan taipaleensa hallitus pystyi kyllä sujuvasti sopimaan, mihin kaikkiin uudistuksiin se aikoo käyttää rahaa valtakautensa aikana. Tämä kehysriihi oli kuitenkin ensimmäinen paikka, jossa hallitus ei enää päässyt pakoon kysymystä, millä keinoilla se aikoo rahoittaa ohjelmansa myös käytännössä eikä vain teoriassa. Sama pätee koko julkisen talouden kestävyyden vahvistamiseen koronakriisin entisestään kiihdyttämän velkaantumisen jäljiltä.

Keskustan nostettua nämä kissat nyt pöydälle oli selvää, että hallitus ei pääse kehysriihestä ulos kuin koira veräjästä. Sovun löytäminen vaikka väkisin oli osoitus viisikon kyvystä kantaa tiukan paikan tullen vastuuta maan asioista ainakin sikäli, että hallituksen päästäminen hajoamaan olisi edustanut vastuuttomuutta pahimmillaan koronakriisin edelleen jatkuessa.

Sovun hintaa viisikko ei tosin vielä keskiviikkona paljastanut. Pelättävissä on, että se on julkisen talouden kannalta liiankin korkea valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) loistettua neuvotteluissa pääasiassa poissaolollaan. Ja vasta myöhemmin nähdään sekin, kuinka ison osan urakastaan hallitus tosiasiassa aikoo lykätä seuraajiensa harteille. Tässä vaiheessa tiedetään vain, että eron partaalla käynyt hallitus jatkaa ontuen eteenpäin kohti seuraavia koitoksiaan. Niistä helpoin ei ole syksyn budjettiriihi, jossa hallituksen kolhiintunut toimintakyky viimeistään punnitaan uudelleen.

Sovun hintaa viisikko ei vielä paljastanut.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut