Ehdokkaalta: Penkit ja levähdyspaikat lisäävät viihtyvyyttä ja esteettömyyttä

Aija-Riitta Tiitu Saastamoinen

Lahden kaupungin vanhusneuvoston puheenjohtaja Eila Lampio kirjoittaa mielipidekirjoituksessaan (ESS 26.4.2021), että vanhusneuvostossa ollaan huolissaan häiriökäyttäytyjien penkkien ja puistojen valtaamisesta.

Onko hyväksyttävä, että yhteiset alueet luovutetaan pienen ryhmän käyttöön

Lahden Vihreiden valtuustoryhmän 19.4.2021 jättämässä aloitteessa pureuduttiin kaupungin viihtyvyyteen ja penkkien sekä levähdyspaikkojen lisäämiseen. Ohessa tiivistelmä aloitteesta:

Lahteen katujen varsille, niin keskustan alueelle kuin lähiöihin, tarvitaan lisää penkkejä, jossa ihmiset voivat levähtää. Lahden väestö ikääntyy vauhdilla, kaupunkimme on maantieteellisesti haastava ja esteettömänä kaupunkina meidän on huomioitava myös liikuntarajoitteiset kuntalaiset.

Kaupungin myös kannattaa toivottaa ystävällisesti ja huomaavaisesti tervetulleeksi Lahdessa vierailevat turistit ja muut matkaajat; reitti matkakeskukselta kaupungin keskustaan torin laitamille on pitkä ja mäkinen.

Lähiöissä tulee selvittää haastavat kulkureitit kauppoihin ja palvelupisteisiin. Myös näiden reittien varrelle tarvitaan levähdyspenkkejä. Vammaisneuvosto on kirjelmöinyt asiasta useita kertoja.

Huomioitavia seikkoja ovat mm. penkkien korkeudet ja sijainnit.

Penkkiasiassa käynnistyy aika pian keskustelu siitä, että levähdyspenkeillä viihtyvät pääasiassa laitapuolen kulkijat ja muut ”häiriökansalaiset”.

Kun levähdyspaikkoja on enemmän ja laajemmalle alueelle sijoitettuna, niin tämä edellä mainitut kuntalaiset hajautuvat laajemmalle alueelle. Penkkien lisääminen ei itsessään tule lisäämään ”häiriökäyttäytyjien” määrää.

Lahden kaupungin strategiassa, VISIO 2030, on tavoitteena kasvattaa keskustan elinvoimaa ja lisätä asuinalueiden viihtyisyyttä. Tarkoituksena on edistää kestävän kehityksen mukaista yhdyskuntarakennetta ja liikkumista.

Lahti kehittää niin ikään palveluiden asiakaslähtöisyyttä, saavutettavuutta ja ennen kaikkea esteettömyyttä.

Katukuvaan tulee lisätä suunnitelmallisesti merkittävä määrä penkkejä ihmisten liikkumisen ja oleskelun helpottamiseksi sekä viihtyvyyden parantamiseksi.

”Laadukkaat istumismahdollisuudet kaupunkikeskustoissa tarjoavat hyvät olosuhteet oleskeluun ja keskustassa viipymiseen.” (Kävelystä Elinvoimaa-julkaisu)

kaupunginvaltuutettu, kuntavaaliehdokas (vihr)

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut