Lukijalta | Yrittäjät tarvitsevat oman eläkevakuutusyhtiön

Yrittäjät ovat Suomen henkinen selkäranka. Jokainen valveutunut kansalainen tietää, mitä riskejä yrittämiseen kuuluu. Silti lähes puolet pienyrittäjistä kertoi, ettei kykene maksamaan tarpeeksi eläkemaksuja varmistaakseen itselleen ja perheelleen riittävän eläketurvan.

Uskomatonta oli myös se, että vain kolmasosa yrittäjistä luottaa nykyiseen eläkejärjestelmään. Tämä kävi ilmi Suomen Yrittäjät -etujärjestön teettämästä kyselystä. Nykyjärjestelmään vastasi luottavansa ”täysin” kymmenen prosenttia ja jokseenkin vain 25 prosenttia kyselyyn vastanneista yrittäjistä. Sen sijaan 40 prosenttia vastaajista kertoi epäilevänsä nykyjärjestelmää.

Suomen Yrittäjät teetti kyselyn Kantarilla. Kyselyyn vastasi 1 120 yrittäjää ja edustajaa pienistä ja keskisuurista yrittäjistä.

Asiaa kannattaa selventää hieman. Yrittäjien ansiotaso vaihtelee selvästi. Noin joka kolmas yrittäjä ilmoitti tuloikseen alle 2 000 euroa kuukaudessa. Vain joka viides ilmoitti tuloikseen yli 5 000 euroa. Yrittäjälle kertyvä YEL-eläkkeen suuruus riippuu hänen ilmoittamastaan tulosta, joka määrittää myös yrittäjien eläkemaksun suuruuden.

Kyselyssä ilmeni, että lähes puolet yrittäjistä katsoi, ettei kykene maksamaan tarpeeksi vaadittuja eläkemaksuja. Monet näistä yrittäjistä olivat ns. nuoria ”jakelurenkejä”, jotka oli painostettu yrittäjiksi suurempien alustayrittäjien toimenkuvassa.

Päätoiminen ns. kevytyrittäjyys tekee tällöin ihmisestä yrittäjän myös työttömyysturvaa koskevan lainsäädännön kannalta, joten tällöin yrittäjänä toimiessaan hän ei ole pääsääntöiset oikeutettu työttömyyskorvaukseen. Kevytyrittäjillä on oltava myös pakollinen YEL-vakuutus.

Lähes puolet yrittäjistä katsoi, ettei kykene maksamaan tarpeeksi vaadittuja eläkemaksuja.

Y-tunnuksella saa ja voi toki hyödyntää arvonlisäveron alarajahuojennusta sekä tehdä yrittäjävähennyksiä lopullisessa verotuksessa, mutta riittääkö tällöin euroja enää eläkemaksuihin?

Outoa kyselyssä oli se, että monet yrittäjät olivat varsin tietämättömiä esimerkiksi siitä, että valtio maksaa osan yrittäjien eläkkeestä. Faktaa on, että Suomen valtio tukee yrittäjäeläkkeiden maksua noin 420 miljoonalla eurolla vuodessa. Tämä vastaa lähes kolmannesta järjestelmän kustannuksista.

Tämä tarkoittaa sitä, että valtio hoitaa ja maksaa kunakin vuonna maksettavista yrittäjien eläkkeistä sen osuuden, jota aktiiviyrittäjien samana vuonna maksamat eläkemaksut eivät riitä kattamaan.

Yrittäjien ongelma on siinä, että heidän eläkkeitään ei ole rahastoitu lainkaan, kun taas palkansaajien eläkejärjestelmään on vuosikymmenien ajan kerätty rahastoja. Yrittäjien kannattaisi tässä tilanteessa ehdottomasti keskittää omat eläkemaksunsa vain yhteen eläkelaitokseen, kuten kannattaisi tehdä koko muun Suomenkin palkansaajien.

Pahinta yrittäjälle olisi se, että yrittäjän 40 vuoden työrupeaman jälkeen eläke olisi vain 1 200 euroa kuussa. Tärkeintä on kuitenkin tasapuolinen kohtelu eläkeasioissa.

Kirjoittaja on eläkeläinen Lahdesta.

Yrittäjien ongelma on siinä, että heidän eläkkeitään ei ole rahastoitu lainkaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut