Ehdokkaalta: Lahden terveydenhuolto tarvitsee varasuunnitelman

Alvar Külmäsu

Vuoden alussa perustettu Harjun terveys on ehtinyt jo useaan otsikkoon. Ongelmaa on ollut muun muassa puuttuvien koulutusoikeuksien, työvoiman uupumisen sekä työvoiman vähyyden suhteen. Täysin puuttuvalle huomiolle on kuitenkin jäänyt riski toiminnan mahdollisesta jatkumattomuudesta ja tähän liittyvän varasuunnitelman puutteesta.

Nyt vireillään oleva sote-uudistus on muuttunut suopeammaksi Harjun terveyden tapaisia ulkoistuksia kohtaan, mutta vieläkään tällaisten ulkoistusten tulevaa laillisuutta ei ole kuulutettu kirkossa. Lisäksi yrityksellä ei ole laillista velvoitetta jatkaa toimintaa tietyllä alalla, jos se havaitsee, ettei tämä ala tuota sille tarpeeksi voittoa.

Esimerkiksi Attendo lopetti lääkäripalveluiden tuottamisen 2018, jättäen useat siltä lääkärityövoimaa ostaneet tahot ikävään asemaan. Kaikkia sopimuksia kun ei siirretty Attendon lääkäripalvelut ostaneelle Terveystalolle.

Luonnollisesti yllämainittujen riskien todennäköisyys on pieni. Merkittävyys tulee kuitenkin ihmiselämän ja -terveyden ainutlaatuisuudesta.

Menetettyä terveyttä tai elämää ei saada takaisin, minkä takia terveyteen liittyvien kriittisten palveluiden jatkuvuuteen pitää suhtautua erittäin suurella kunnioituksella ja varovaisuudella. Tämä kunnioitus voitaisiin osoittaa luomalla edes karkea varasuunnitelma pahimman varalle.

Vieläkään tällaisten ulkoistusten tulevaa laillisuutta ei ole kuulutettu kirkossa.

Varasuunnitelmassa olisi hyvä selvittää mahdollisuudet siirtää työntekijöitä takaisin PH-soten palkkalistoille, jos Harjun terveys kaatuisikin. Tulisi myös miettiä, miltä keskussairaalan klinikoilta voitaisiin tarvittaessa väliaikaisesti ottaa henkilökuntaa terveyskeskustyöhön ja miten tämä vaikuttaisi kyseisten klinikoiden työhön sekä työntekijöiden työmotivaatioon.

Tärkeää olisi myös selvittää paikallisten yksityislääkäreiden mahdollisuudet ja halukkuus ottaa listoilleen julkisen puolen potilaita korvausta vastaan.

Emme saa tuudittautua siihen uskoon, että terveyspalveluiden tuottaminen olisi ajasta ikuisuuteen kannattavaa liiketoimintaa yksityisille toimijoille tai että nykyinen järjestelmä olisi laillinen myös tulevaisuudessa. Kumpaankaan emme kuntana voi suoraan vaikuttaa, mutta voimme varautua.

Varasuunnitelmat ovat toimivan ja turvallisen terveydenhuollon kulmakivi.

Kirjoittaja on erikoistuva lääkäri ja kuntavaaliehdokas (vihr.) Lahdesta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut