Matti Even Esalainen: Kohtuutta veronmaksajien kurittamiseen

Matti Eve

Kansainvälinen Olympiakomitea on väläytellyt, että tulevaisuudessa talvikisat voitaisiin jakaa kahden tai useamman maan kesken. Tämä on lahtelaisten kannalta positiivinen signaali. Nykymuotoisia talvikisoja Lahti ei edes kykenisi järjestämään, sillä täältä puuttuvat muun muassa Alpit, kelkkarinteet, jäähallit ja rahat.

Jaettuja kisoja on esitetty aiemminkin, ja Lahtikin on niitä joskus hakenut, viimeksi 1990-luvulla Helsingin ja Lillehammerin kanssa.

Nyt KOK:n päättäjät tiedostavat, että nykyisen kokoluokan kisoja ei pystytä järjestämään kuin diktaattorivaltioissa. Demokraattisissa maissa ei tuohon rahanhaaskaukseen löydy kannatusta.

Eikä länsimaiseen ekologiseen ajatteluun riitä myöskään ymmärrystä, että rakennettaisiin satojen miljoonien eurojen suorituspaikkoja vain yhtä tapahtumaa varten.

Myös kisapaikkojen välillä tulee ilmastoystävällisen liikkumisen olla merkittävä kriteeri isännyyksien jakamiselle.

Vuosien vatuloinnin jälkeen Kisapuistossa on kaasu pohjassa, mutta onko vaalikuumeen huuruissa syntymässä väärä päätös?

Voisiko Lahti toimia talviolympialaisten kisaisäntänä? Kyllä voi, mutta ei yksin.

Nyt olisi korkea aika kaupungin päättäjien ja kaupunginjohtajan laittaa myyntihousut jalkaan ja suunnata kauppamatkalle Helsinkiin.

Meillä on Helsingin Olympiastadion, jonka ylläpidosta vastaavat Helsingin kaupunki ja valtio. Olympiastadion on kansallinen kesälajien urheilupyhättö.

Miksi Lahden stadion ei samalla logiikalla voisi olla kansallinen talviurheilun pyhättö? Täällä on kaikki mitä tuon kriteerin täyttämiseksi tarvitaan.

Tokion kisoissa tehdään koronatestit päivittäin – lopullinen päätös yleisöstä venyy kesäkuulle

Helsingin Olympiastadionin remontti maksoi yli 300 miljoonaa. Vaikka budjetti petti ja loppulasku nousi alkuperäisestä suunnitelmasta tuplasti, olisi se silti ollut kohtuutonta vierittää pelkästään helsinkiläisten veronmaksajien niskaan.

Lahdessa on järjestetty pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisat seitsemän kertaa. Joka kerta niitä kisoja on haettu Lahden toimesta ja varoilla. Valtiovalta on saattanut myöntää jotain köyhäinapuja jostain opetusministeriön kahvikassasta, mutta loppupelissä kisat ovat olleet lahtelaisten veronmaksajien sponsoroimat.

Nyt olisi korkea aika saada myös valtio mukaan näihin talkoisiin. Maailmanmestaruuskisat tai talviolympialaiset eivät ole ainoastaan lahtelaisten etuoikeus, vaan yhtä lailla kisat ovat koko Suomen ylpeydenaihe.

Olympiastadionin perusparannusrahoituksen viranomaisvalvonta oli puutteellista, arvioi tarkastusvirasto – uudistamishankkeen kustannusarvio nousi kahdeksassa vuodessa yli 130 miljoonaa euroa

Lahden stadion on ja sen tulee olla kansallinen ylpeyden aihe. Ei se voi mennä niin, että tänne tulee joku Kansainvälisen Hiihtoliiton delegaatio kertomaan meille, mitkä nurkat pitää laittaa kuntoon. Näistä ohjeistuksista ja määräyksistä on aina pamahtanut mittavat laskut.

Vuoden 2001 MM-kisoihin piti rakentaa suurmäen montun eteläreunaan uusi mäkikatsomo. Se tehtiin, mutta katsomoa ei koskaan ole käytetty. Hintalappu tuolle vesakon nyt peittämälle rinnekatsomolle oli miljoonan euron luokkaa.

Mikäli jatkossa aiomme profiloitua talviurheilun kehdoksi, niin siitä vain neuvonpitoon valtiovallan kabinetteihin. Kyllä me kisat osaamme järjestää, mutta kohtuus se on lahtelaistenkin veronmaksajien kurittamisessa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut