Millamari Uotilan Esalainen: Koti ei niin vain taivu työpaikaksi – etätyö sai kaipaamaan muodista menneitä väliseiniä

Millamari Uotila

Millamari Uotila

Korona-aika on ollut pitkä ja piinallinen. Se on ollut ankea mutta myös ahdas. Etätöitä on tehty nyt yli vuosi, ja sinä aikana mukavan asumisen kriteerit ovat todella muuttuneet. Moni etätöihin jäänyt on havahtunut huomaamaan, että asumisesta tuli kertaheitolla liian ahdasta.

Myös minä koin saman herätyksen. Aiemmin kohtalaisen riittävältä tuntunut iso yksiö kävi tukalaksi, kun kahden aikuisen vuorotyö siirtyi konttorilta kotiin.

Kun aiemmin säilytystilaa tarjonnut komero tai vaatehuone alkaa näyttää potentiaaliselta työpisteeltä, tarpeiden huomaa todella muuttuneen.

Idea asunnon vaihtamisesta johti nopeasti tavaroiden pakkaamiseen. Lahdessa on onneksi vuokralaisen markkinat, ja isosta tarjonnasta löytyi mieluinen asunto yllättävän äkkiä.

Varsinaisia työhuoneita meillä ei vieläkään ole, mutta ainakin kaksiossa on yksi huone enemmän ja siinä ovi, jonka voi laittaa kiinni. Luksusta!

Lahden konserttitalon asuintorniin alkaa vihdoin tulla asuntoja – "Menee aika lailla remontiksi ennen kuin päästään mitään tekemään"

Asumisen vaatimukset ovat kääntyneet lisääntyneen etätyön seurauksena päälaelleen. Vielä hetki sitten ihannoitiin avoimia tiloja, ja väliseinistä kaadettiin kaikki, jotka vain kaataa sai, jotta kodissa olisi tilan tuntua ja avaruutta.

Remontointisarjojen viihdyttävimpiin kuuluvaa Remppa vai muutto Vancouveria katsoneet tietävät, että jokainen vanhan asunnon remontoija haluaa pohjaratkaisuksi avoimen tilan, jossa keittiö ja olohuone yhdistyvät perheen yhteiseksi ajanviettotilaksi ja vieraiden viihdytysalueeksi.

Tilan jakaminen perinteikkäästi eteishalliin ja huoneisiin ei ole ollut pitkään aikaan muodissa. Nyt erilliset huoneet näyttävätkin aika käytännöllisiltä. Se voi keikauttaa asuntokauppaa vanhempien asuntojen hyväksi. Ainakin ostopäätöksen puntarointiin on tullut yksi muuttuja lisää.

Veijo ja Paula Kurki tekivät remonttia neljä vuotta töiden ohella: entinen apteekki muuttui kodiksi, jossa on vanhan hirsitalon tunnelma – "Sisustuksen suhteen ei kuitenkaan asuta museossa"

Kotiin valunut työ on tuonut uuden, vähän absurdinkin näkökulman myös sisustamiseen. Koti ei olekaan enää niin yksityinen, kun tietokoneen ruuduille ilmestyivät videokokoukseen osallistujien silmäparit. Onneksi on mahdollista käyttää taustakuvaa, joka kätkee selän takana kohoavan tiskipinon tai makuuhuoneen nurkan vaatekasan.

Jotkut ovat myös stailanneet kotejaan katseenkestäviksi. Britanniassa kuulemma kirjamyynti on vauhdittunut, kun videokokoustajat muokkaavat selkänsä takana näkyvistä kirjahyllyistä edustavia.

Yli puolet haluaisi jäädä etätöihin pysyvästi

Asumisen tarpeet muuttuivat hyvin nopeasti, ja myöhemmin nähdään, miten uudet toiveet heijastuvat asuntorakentamiseen ja kuinka pitkäksi aikaa. Rakennetaanko uusiin koteihin avoimen tilan sijasta väliseiniä? Ja kuinka nopeasti muoti taas muuttuu, ja avoimien tilojen kaipuu saa moukaroimaan seinät alas.

Yksi kysymys on, suurenevatko asunnot. Tuskin merkittävästi, sillä raha edelleen ratkaisee. Mutta ehkäpä kaksion lisäneliöt tingitään esimerkiksi saunan tai vaatehuoneen kustannuksella. Ajatus kodin tilojen monikäyttöisyydestä saa varmasti uutta puhtia.

Sen sijaan miniyksiöiden rakentamisen trendi saisi laantua. Toivottavasti koronan tuoma poikkeusaika järkeistää tehokkuusajattelua, jossa asunnon neliöistä ja sen seurauksena asuttavuudesta voi tinkiä loputtomiin.

Kommentoi