Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leivotko mokkapaloja vai ahkeroitko talkoissa? Vastaa ESS:n kyselyyn ja kerro, mikä olisi paras tapa rahoittaa lasten harrastustoimintaa

Lukijalta | Senioriasumiseen on jo tarjolla vaihtoehtoja

Pekka Rusila ( ESS 19.4.) kirjoitti senioriasumisesta, joka mahdollistaisi omatoimisuuden, yhteisöllisyyden ja lähellä luontoa vietettävät vanhuuspäivät. Vaikka omat eläkepäivät ovat vielä kaukana, näin haluaisin itsekin eläkettäni viettää. Ilokseni voin todeta tällaisten vaihtoehtojen olevan jo pian saatavilla.

Lahteen valmistuu keväällä 2022 uusi Apila-asunnot-asumiskonsepti senioriasumiseen. Asunnot sijaitsevat Lahdessa, hyvien yhteyksien varrella mutta luonnon äärellä. Talot tehdään hirrestä modernein ratkaisuin, ja niissä on kussakin kaksion verran esteetöntä tilaa sekä tilava lasitettu parveke.

Ratkaisut ovat kestäviä, ympäristöystävällisiä ja asumiskustannuksiltaan kohtuullisia. Isännöinti ja arjen isommat ja pienemmät remontit hoituvat osana vuokraa, ja palveluita seniorit voivat tilata tarpeidensa mukaan.

Pakkoa palvelupaketin hankintaan ei ole, mikä mahdollistaa kuukausikulujen pitämisen varsin kohtuullisina. Asukkaan viihtymisen ja jaksamisen mahdollistaminen ovat koko konseptin ydin.

Talossa on oma piha, jossa on puutarhan lisäksi pihasauna, kesäkeittiö ja grillikota asukkaiden jatkuvaan käyttöön. Kuten Rusila ESS:ssa kirjoittaa, toiveena monella on osallistua omien voimiensa ja halunsa mukaan puutarhan hoitoon tai vaikka lounaan valmistamiseen. Asukkaille tarjotaan mahdollisuus juuri tähän, yhteisölliseen yhdessä tekemiseen heidän niin halutessaan.

Pihasauna lämpiää puulla. Nurmikkoakin saa ajaa, mutta jos ei jaksa, robottileikkuri hoitaa homman. Katolle ei suositella kiipeämään, ei nuorien eikä vanhojen.

Asukkaille tarjotaan mahdollisuus yhdessä tekemiseen heidän niin halutessaan.

Asuntoja ei ole tarkoitettu vain vanhuuspäiviään viettäville, vaan niihin voivat hakeutua asukkaaksi myös omaishoitajat tai muuten esteetöntä asumista tarvitsevat. ”Mummokyliä” ei myöskään olla varsinaisesti rakentamassa, vaan asuntoja rakennetaan viihtyisästi osaksi muuta kaupunkia ja asukasyhteisöjä.

Vanhuuspäiviään viettäviä ei eristetä, vaan pidetään kiinteänä osana arkeamme ja arvokasta, hyvää elämää.

Kirjoittaja edustaa Apila-asuntoja.