Lukijalta: Vääksyn taajaman lohduttomat hakkuut lopetettava

Anja Kännö

Käydessäni Vääksyssä silloin tällöin tulen surulliseksi ja kauhistuneeksi siitä, miten paljon Vääksyn taajamassa on hakattu pois vehreitä ja kauniita lähimetsiköitä. Jäljellä on rumia avohakkuualueen näköisiä aukeita, jossa on vain muutama puu säästetty siellä täällä ja suurin osa on niputettuna vieressä. Metsien ”hoidosta” ei voi mielestäni puhua enää tässä yhteydessä, sillä metsiköt on hävitetty lähes kokonaan.

Asikkalan kunnan verkkosivuilla todetaan, että ”ympäristön tila, puhdas ja monipuolinen luonto on Asikkalan tärkeimpiä voimavaroja”. Hoitaako kunta tehtävänsä valvomalla ja edistämällä ympäristönsuojelua siten, että asuinympäristö säilyy terveellisenä ja virikkeellisenä?

Kunnan hortonomin mukaan 95 prosenttia kuntalaisten palautteesta on, että metsiköille pitäisi tehdä jotain. Ei kai niitä kuitenkaan tarvitse kokonaan poistaa? Onkohan palautetta nyt ylitulkittu? Miksi jokaisella muutenkaan tulisi olla oikeus rantanäkymiin omasta talostaan, jos asuu monen kilometrin päässä rannasta?

Kun lähimetsiköt hakataan pois, luonnon monimuotoisuus kärsii, linnunlaulu vähenee ja melusaaste lisääntyy, kun metsikkö ei enää toimi luonnollisena ja kauniina meluvallina. Lisäksi metsä on ennen maisemoinut epäesteettiset teollisuusrakennukset, muita taloja ja teitä pois maisemasta.

Lapsia ei voi enää viedä talon vieressä olevaan metsikköön oppimaan lähiluonnosta – voi vain todeta, että tässä oli ihana kaunis metsä, jota ei enää ole.

Olen harkinnut vapaa-ajan asunnon hankkimista Vääksystä, mutta se on riskialtista: Vaikka ostaisin asunnon kauniin metsäisin näkymin, voi se minä päivänä tahansa olla hakattu rumaksi ja surulliseksi hakkuupaikaksi, jota ei kestä katsella. Myös Vääksyn keskustasta on laajalti poistettu vehreää metsikköä, joten kaupassa käydessäkään asiaa ei voi unohtaa.

Vääksyssä hakkuun uhka on silminnähden todellinen. Yhden ihmisen elinikä ei kuitenkaan riitä siihen, että hakattu metsä palautuu ennalleen, joten kannustan päättäjiä vastuulliseen metsänhoitoon ja vääksyläisiä vaatimaan enemmän kunnioitusta metsäluontoansa kohtaan, ennen kuin on liian myöhäistä.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut