Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Lukijalta | Ympäristöarvot ja paikallisten toimijoiden ääni täytyisi ottaa huomioon heti malminetsintäprosessin alussa

Konsultoiva geologi Markku Iljina esitti Etelä-Suomen Sanomien mielipidesivulla 26.4. Kalkkisten seudun kaivoshankkeesta joitakin kommentteja, joihin ei voi olla puuttumatta.

Geologi Markku Iljina puolustelee nykyistä kaivoslain varaussysteemiä sanomalla, että kahden vuoden varausaika on paikallaan muun muassa siksi, jotta varauksen tehnyt yhtiö voi ”tiedottaa ja keskustella sidosryhmien kanssa”.

Varaus tehtiin jo kuukausi sitten, mutta varauksen tehneestä Pallagen-yhtiöstä ei ole kuulunut mitään sidosryhmien suuntaan. Me alueen asukkaat, maanomistajat ja yrittäjät nimenomaisesti koemme kuuluvamme varsin tärkeään sidosryhmään. Mediaa seuraamalla Pallagen yhtiönä olisi voinut päätellä, että halua ja tarvetta ulostuloon todellakin olisi ollut.

Samassa kirjoituksessa Iljina kertoo, että ”varaus tai malminetsintäluvat eivät rajoita muuta toimintaa ja esimerkiksi maanomistajien oikeuksia. On alueita, joissa etsintä on jopa nostanut maan hintaa”.

Matkailusta, turismista, maa- ja metsätaloudesta elävän vesistöalueen ja sen kiinteistöjen arvoa ei todellakaan nosta mahdollinen 17 vuoden odotus siitä, tuleeko naapuriin uusi Talvivaara, Nivala tai Orivesi. Kuka yrittäjä investoisi noiden kolmen kaivostragedian jälkeen mahdollisen kaivoksen naapuriin varausalueellamme?

Lopuksi geologi Markku Iljina heittää terveisinä ”toivon, ettei asiaan perehtymätön keskustelu varausjärjestelmän ympärillä johda tämän erinomaisen käytännön poistumiseen”. Jos jotain viime viikkojen keskusteluista on voinut päätellä, niin nimenomaan nykyinen kaivoslaki kaikkine puutteineen vaatii korjauksia.

Ulkomaisille varaajillehan on myönnetty lupia jopa luonnonsuojelualueille, mikä ei oikein istu monen ihmisen oikeustajuun.

Yksi tärkeimmistä olisi se, että jo nykyisessä kaivoslaissa mainitut ekologiset ja ympäristöarvot otettaisiin jo varausvaiheessa huomioon. Näille ulkomaisille varaajillehan on myönnetty lupia jopa luonnonsuojelualueille, mikä ei oikein istu monen ihmisen oikeustajuun.

Samoin kaivoslakia uusittaessa paikallisten toimijoiden ja kuntien ääntä tulee mielestämme kuulla jo malminetsintäprosessin alkuvaiheessa. Nykyisen, geologi Iljinan puolustaman kaivoslain mukaan me emme ole tässä lainkaan asianosaisia.

Koska Pallagenista yhtiönä ei ole kuulunut mitään, olemme itse kyläyhdistyksenä pyytäneet Kaivosteollisuus ry:n edustajan kanssamme Teams-palaveriin tiistaina 27.04.21. Tässä on kaivosalan asiantuntijoille oiva tilaisuus kertoa meille maallikoille, miten kaivoksen mahdollisen perustamisen jälkeen turvataan Kalkkisten kylälle ja ympäristön kuntiin puhdas, kultainen tulevaisuus.

Kirjoittajista Koskinen on Kalkkisten kylän asukas ja Mikkonen kesäasukas.