Pääkirjoitus: Jussi Halla-aho on profeetta vain omalla maallaan

Jussi Halla-aho nauttii suurta suosiota johtamiensa perussuomalaisten keskuudessa. Mirja Hussain / Arkisto

Perussuomalaisia pian neljä vuotta johtanut Jussi Halla-aho nauttii omiensa keskuudessa suosiota, jonka korkeudesta useimmat muut puoluejohtajat voivat näinä aikoina vain kadehtia SDP:n Sanna Marinia ehkä lukuun ottamatta.

Uutissuomalainen pyysi maalis-huhtikuussa perussuomalaisten puoluevaltuutettuja antamaan Halla-aholle kouluarvosanan tämän suoriutumisesta puheenjohtajana. Tulos oli kuin luokan priimuksen kevättodistuksesta. Yhdeksän kymmenestä antoi kiitettävän arvosanan ja puolet täyden kympin. Keskiarvoksi tuli 9,4. Siitä on Halla-ahonkaan enää vaikea parantaa.

Nykyisessä poliittisessa tilanteessa ja viime aikojen kannatusmittausten valossa ei tietenkään ole minkään sortin yllätys, että perussuomalaiset ovat mestariinsa läpeensä tyytyväisiä. Kun puolueella menee hyvin, on puheenjohtajankin helppo hengittää. Ja perussuomalaiset on purjehtinut Halla-ahon kaudella yltyvässä myötätuulessa.

Perussuomalaiset jäi viime eduskuntavaaleissa vain vaaksan päähän suurimman puolueen asemasta, ja kannatus on siitä pitäen pysynyt historiallisen korkealla.

Halla-aho huippusuosittu perussuomalaisten puoluevaltuustossa – arvosanaksi 9,4, jatkokautta kannattavat lähes kaikki

Toki Sanna Marinin nousu pääministeriksi ja koronakriisi satoivat viime vuonna SDP:n laariin, mutta viime kuukausina perussuomalaiset on taas noussut mielipidemittausten kärkeen demareidenkin edelle. Kokoomuksen perussuomalaiset jätti jo vaalikauden alussa jälkeensä kilpailussa suosituimman oppositiopuolueen asemasta. Näistä lähtökohdista perussuomalaisten kuntavaalivoiton suurimmaksi esteeksi voi enää nousta se, ettei puolue ole onnistunut kokoamaan listoilleen aivan yhtä kattavaa ehdokaskaartia kuin pahimmat kilpailijansa.

Yltääkseen pääministeriksi Halla-ahon tulisi nauttia luottamusta, jos ei koko eduskunnan, niin ainakin hallituskumppaneidensa silmissä.

Kuntavaalit eivät ole varsinaiset hallitusvaalit, vaikka Halla-aho ja perussuomalaiset ovat tällä kertaa yrittäneet kaikkensa tehdäkseen niistä sellaiset. Pitkittynyt kehysriihi näyttää toisaalta myrkyttäneen Marinin hallituksen työskentelyilmapiirin niin pahoin, ettei hallituksen kaatumista voi enää pitää täytenä mahdottomuutena, kävi kuntavaaleissa miten kävi.

Perussuomalaiset näkevät Halla-ahon jo itsestään selvästi seuraavana pääministerinämme, mutta sillä tiellä on monta muutakin mutkaa kuin yksin vaalitulos. Yltääkseen pääministeriksi Halla-ahon tulisi nauttia luottamusta, jos ei koko eduskunnan, niin ainakin hallituskumppaneidensa silmissä. Tässä Halla-aholla riittää hänen taustansa tuntien vielä paljon tekemistä, sillä pääministerille ei riitä, että hänet on korotettu profeetaksi vain hänen omalla maallaan.

Kehysriihen kuudes päivä venyi iltaan – "Tilanne on edelleen auki, toivottavasti päästään eteenpäin"

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi