Lukijalta | Onko hyväksyttävä, että yhteiset alueet luovutetaan pienen ryhmän käyttöön

Lahden kaupunki poisti penkin Ala-Tonttilankadulta häiriökäyttäytymisen estämiseksi. Kadunpito pyysi vanhusneuvostoa ilmoittamaan, mikäli saa palautetta tilanteen hankaloitumisesta. Siinä tapauksessa penkin palautusta voidaan pyytää.

Vanhusneuvosto kävi vakavaa keskustelua siitä, onko oikein, että häiriökäyttäytyjät valtaavat penkit ja puistot, ja muut kaupunkilaiset, ikäihmiset, lapsiperheet, nuoret ja turistit joutuvat väistymään. Esimerkkeinä mainittiin Lanunaukio ja kirjaston aukiot, joissa ei ole paikkaa istahtaa ja levähtää.

Vanhusneuvosto toivoo laajaa keskustelua siitä, millaisen kaupungin Lahdesta haluamme: turvallisen, elävän ja kaikille asukkaille tarkoitetun, vai onko hyväksyttävä, että kaupungin yhteiset alueet luovutetaan pienen, ongelmaisen ja syrjäytyneen ryhmän käyttöön.

Nyt tilanne on se, että ikäihmiset eivät uskalla käyttää joukkoliikennettä, kun pysäkeillä ole mahdollisuutta istahtaa. Asiointimatka kaupungille koetaan turvattomaksi ja pelottavaksi, ja ostoksilla käynti hankalaksi, kun kassien kanssa ei voi levähtää matkanvarrella olevalla penkillä.

Kaupungin elävöittämistoimet ja palveluiden keskittämiset kaupunkialueelle eivät kanna hedelmää, ellei kaupungilla liikkumista ja ajan viettämistä tehdä turvalliseksi kaikkina vuoden- ja vuorokaudenaikoina. Vanhusneuvosto tunnistaa, ettei kaupunki, poliisi, hyvinvointiyhtymän palvelut tai kolmannen sektorin toimijat saa yksin tilannetta korjattua, mutta yhdessä ja moniammatillisesti keinot löytyvät.

Tätä huoli-ilmoitusta ja sen toimitusosoitetta miettiessään neuvosto päätti poikkeuksellisesti osoittaa kirjoituksensa yleisönosaston kautta kaikkien tietoon.

Kirjoittaja on Lahden kaupungin vanhusneuvoston puheenjohtaja.