Pääkirjoitus Rokotusrintama levenee Päijät-Hämeessä, kun työterveys tulee avuksi piikittämään perusterveita työikäisiä

Päijäthämäläisten rokottamisessa koronaa vastaan pannaan tällä viikolla uusi ja tähänastista paljon vauhdikkaampi vaihde silmään. Aikoja ruvetaan tarjoamaan myös perusterveille työikäisille ja operaatioon valjastetaan avuksi maakunnan suurimmat työterveyshuollon toimijat.

Toistaiseksi rokotuksista ovat Päijät-Hämeessä päässeet osallisiksi lähinnä ikänsä tai terveytensä puolesta koronan riskiryhmiin lukeutuvat asukkaat sekä koronantorjunnan etulinjassa taistelevat terveydenhoidon työntekijät. Maan hallituksen sanelema marssijärjestys on valtakunnallinen ja hyvin perusteltu olkoonkin, että valtaväestö on sen seurauksena joutunut seuraamaan rokotuksia sivusta koko pitkän alkuvuoden.

Viivästyykö nuorempien rokottaminen Päijät-Hämeessä, kun 65–69-vuotiaat saavat toukokuusta lähtien valita rokotteensa?

Nyt tilanne alkaa olla Päijät-Hämeessäkin sikäli mallillaan, että melkein kaikki riskiryhmäläiset ovat ehtineet saada vähintään ensimmäisen koronapiikkinsä. Tahti on ollut hyvinvointiyhtymän virallisen näkemyksen mukaan kelvollinen muihin sairaanhoitopiireihin verrattuna ottaen huomioon maakuntamme vanhahtava ikärakenne.

Ei ole syytä epäillä, etteikö rokotetta olisi pantu Päijät-Hämeessä jakoon sitä mukaa kuin sitä on tänne saatu. Kysyä sitä vastoin voi, ovatko rokotemäärät olleet oikeassa suhteessa naapureihimme nähden. Pääkaupunkiseudulla ja Kanta-Hämeessä on jo alettu rokottaa perusterveitä viisikymppisiä, mutta Päijät-Hämeessä samanikäiset joutuvat odottamaan omaa vuoroaan vielä useita viikkoja.

Aikaa kuluisi enemmän ilman työterveysyrityksiä.

Perusterveiden työikäisten päijäthämäläisten rokotusurakka aloitetaan nyt 60–65-vuotiaista, joiden ensimmäiset rokotusajat ajoittuvat vapun jälkeiselle viikolle. Siitä eteenpäin rokotuksissa siirrytään nuorempiin ikäluokkiin arviolta muutaman viikon välein.

Tämä tahti tarkoittaa, että kulunee kahdesta kolmeen kuukauteen, kunnes ensimmäinen rokotuskierros on viety päätökseensä. Silloin elettäisiin parhaassakin tapauksessa jo keskikesää.

Tartunnat laskussa, uusia varmistui 11 - Orimattilan kouluissa kaksi tartuntaa ja Liipolan päiväkodista väkeä karanteeniin, Lahdessa mahdollisia altistumisia

Aika voi kuulostaa pitkältä, mutta vielä paljon enemmän sitä kuluisi ilman työterveysyritysten auttavaa kättä. Hyvinvointiyhtymällä on sopimukset alueen seitsemän suurimman toimijan kanssa, joten rokotuksia aletaan pian jakaa monta kertaa laajemmalla rintamalla kuin tähän saakka.

Yhtymä kannustaa nyt työnantajia lisäämään koronarokotukset työterveyssopimuksiinsa, jotta mahdollisimman moni päijäthämäläinen pääsisi niistä osalliseksi oman työterveyshuoltonsa kautta. Se helpottaisi paineita yhtymän omissa rokotuspisteissä ja nopeuttaisi työssäkäyvän väestönosan rokotesuojan saavuttamista, mikä olisi mitä suuremmissa määrin myös työnantajien etu.