Terhi Säynäjärven Esalainen: Miksei kesätyöseteleitä jaettu enemmän? Korona-ajan nuoria kannattaisi auttaa kaikin tavoin

Terhi Säynäjärvi

Terhi Säynäjärvi

Onnekkailla nuorilla on tiedossa töitä kesäksi. Erityisen hyväonnisilla on myös käytössään kunnan myöntämä kesätyöseteli. Setelin omistajia voi pitää onnenpekkoina, koska tuote on tänä vuonna ollut erityisen haluttu.

Lahden kaupungin kesätyösetelit menivät kuin kuumille kiville maaliskuun lopulla. Linkki kesätyösetelin hakemiseen avautui kello 10, ja puoli tuntia myöhemmin 600 seteliä oli jaettu. Jonoon otettiin 50 henkilöä siltä varalta, että voitiin poistaa esimerkiksi tuplabuukkaukset. Nuori ei yksin voi tehdä kahta varausta seteliin, mutta joissakin tapauksissa esimerkiksi nuorten äidit olivat mukana varmistamassa lapsensa seteliä toisella koneella.

Setelit on tarkoitettu alle 18-vuotiaille, vuosina 2004–2006 syntyneille nuorille. Nuorelle tulee tarjota vähintään 10 päivän tai 60 tunnin työ, josta maksetaan vähintään 360 euron palkka. Lahdessa setelin arvo on 300 euroa: näin paljon siis kunta avittaa nuoren työllistävää yritystä tai yhteisöä.

Korona-aikana nuorten on ollut hyvin vaikea löytää töitä. Viime kesänä monet sellaisetkin, joilla oli jo kesätyökokemusta, jäivät ilman työtä. Tätä taustaa vasten ei kuulosta ihmeelliseltä, että kesätyösetelit ovat haluttuja. Kun monilla yrityksillä on tiukkaa, seteli voi olla ratkaiseva asia tilanteessa, jossa tekisi mieli palkata nuori, muttei uskaltaisi.

Kesätyöseteleitä on Lahden lisäksi jaettu monissa kunnissa ja kaupungeissa. Kaikkialla kysyntä on ollut suurta. Jonkinlainen ennätys tehtiin todennäköisesti Nurmijärvellä, jossa kaikki 128 seteliä loppuivat kolmessa minuutissa.

Hollola jakaa 180 kesätyöseteliä nuoria varten – 4H-yhdistys välittää seteleitä yhdistyksiin

Miksi seteleitä ei sitten jaeta enempää, jos kysyntää on ja nuoret saisivat niiden avulla töitä?

Tärkein selitys on tietysti raha, josta on aina pulaa – varsinkin kunnilla.

Viime vuonna Lahden kesätyösetelin saajista 490 löysi töitä. Kaikki kulut seteleistä olivat kaupungille noin 157 000 euroa. Ei pikkuraha, mutta kaupungin budjetissa aika pieni kuitenkin.

Tietysti pitää ajatella myös, mitä rahalla saadaan. Jos vajaa 500 nuorta löytää töitä, monet heistä ensimmäisen työpaikkansa, olisin valmis tuulettamaan.

Jäätelökioski on yhä haluttu kesätyöpaikka, töitä tarjolla paljon terveydenhoidossa ja kaupan alalla

Kesätyökokemuksella on yleensä valtavan suuri merkitys nuorelle. Hän pääsee ehkä ensimmäistä kertaa testaamaan ja näyttämään, mitä osaa "oikeassa elämässä", oppii paljon uutta, saa kantaa vastuuta ja ansaitsee hiukan omaa rahaa.

Nuoren kesätyöläisen itsetunto nousee yleensä ihan silmissä. Hänet on noteerattu ja hän on tarpeellinen.

Kesätyöstä voi saada myös suuntaa tulevaan. Jos kesätyö tuntuu yksitoikkoiselta, opiskelut ja tentit eivät ehkä talvella tunnukaan niin tylsiltä.

Palkkaeurot tilillä taas antavat tilaisuuden opiskella oman talouden hallintaa.

Koronavuosi on iskenyt pahiten nuorten aikuisten palkkatuloihin, kriisin lyhyt kesto voi auttaa välttämään pitkäaikaiset haitat työurille

Korona-aika on kurittanut erityisesti nuoria kovalla kädellä. Monen on vaikeaa löytää paikkaansa, eikä mistään tahdo saada otetta – elämä muuttuu helposti ruudun tuijotukseksi. Kesätyö tuo helpotusta aivan liian harvoille.

Kesätyöseteleille voisi järjestää toisen jakokerran.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut