Ehdokkaalta: Vanhempien on saatava tukea kasvatustyöhön

Tomi Honkanen

Nuorten syrjäytymistä on kutsuttu osuvasti Suomen suurimmaksi ongelmaksi. Mahdollisimman tasapainoisen lapsuuden ja nuoruuden tarjoaminen ei olekaan pelkkää sananhelinää, vaan muodostaa pohjan koko yhteiskunnan kehittymiselle.

Lapsen suotuisan kehityksen ja hyvinvoinnin edistäminen lähtee vanhemmista ja huoltajista, joille kuitenkin on pystyttävä tarjoamaan konkreettista tukea vanhemmuuteen.

Käytännössä tämä vaatii monipuolista yhteistyötä eri viranomaistahojen välillä, kuten esimerkiksi sosiaalitoimen, koulutoimen, asumisen ja vapaa-ajan toimintojen kesken.

Riittävä määrä päteviä sosiaalityöntekijöitä lapsuusvaiheen tukeen on haaste Lahdessa. Tosin niin on muuallakin maassa.

Lastensuojelutyö tekee kuitenkin erinomaista työtä käytössä olevilla resursseilla, mutta ison ongelman muodostavat psykiatrisen hoidon ja seurannan resurssivajeet.

Tämä on seikka, joka nousee yhtä lailla esille paikallisessa koulumaailmassammekin. Kun psykiatrinen puoli ei niin sanotusti vedä, pitkittyneet ongelmat voivat kroonistua ja vaikeutua huomattavastikin.

Kun psykiatrinen puoli ei niin sanotusti vedä, pitkittyneet ongelmat voivat kroonistua.

Koulumaailmaa ja sosiaalitoimintaa yhdistävät meillä myös perheiden entistä moninaisemmat avun tarpeet. Ylisukupolviset kohtaamiset perheiden sosiaalityössä on hallittava.

Lasten tuen tarpeet ovat kaiken kaikkiaan moninaistuneet, ja tämä heijastuu suoraan koulutyöhönkin. Lahdessa on tarvetta myös koronan jälkeen oikeasti riittävälle määrälle koulunkäynninohjaajia ja suomen kielen tukea.

Yksi oleellisimmista seikoista on opetuksen toimiva ryhmäkoko. Opettajat tekevät erinomaista työtä alati muuttuvassa työympäristössä.

Takana ovat ajat, jolloin pärjättiin myös suurella luokkakoolla. Jokaisen kuntapäättäjän pitäisikin tehdä vuosittain työpäivä tämän päivän yläkoulussa.

Yläkouluikäisten jalkautuvalle ehkäisevälle päihdetyölle on meilläkin jatkuva tarve. Lahdessakin ongelmia voidaan nähdä kaupunkikuvassa, ja tämän työmuodon resurssit on taattava.

Vapaa-ajan toimintamahdollisuudet ja kohtaamistyö ovat merkittävä osa nuorisotyötä. Yhden maksuttoman harrastuksen tarjoaminen jokaiselle nuorelle on merkittävä satsaus hyvään tulevaisuuteen.

Kohtaamistyön toimivia malleja ovat myös työkokeilutoiminnot sekä nuoria kiinnostavat asiat kuten erilaiset pelit. Esimerkiksi Hyvinkäällä nuoria on kannustettu kehittämään itsekin pelikerhoja, ja tästä toiminnasta on annettu nuorille työtodistuksetkin.

Työllisyyshanketyössä on nähtävissä paljon nuorten aikuisten ohutta työhistoriaa, ja kaikenlainen edellä mainittu aktiivinen toiminta onkin tärkeää opettamaan vastuuta ja oma-aloitteisuutta.

Konkretiaa tarvitaan, ei puheita.

Kirjoittaja on kuntavaaliehdokas (r.) Lahdesta.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut