Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Tarja Koljosen Esalainen Pelko Astra Zenecaa kohtaan johti outoon valinnanvapauteen

Koronarokotteista on tullut omituinen huutoäänestys, johon Terveyden ja hyvinvoinnin laitoskin (THL) näyttää taipuneen. Eniten ääntä ovat pitäneet ne, joiden on ollut tarkoitus saada Astra Zenecan rokote. Tarjottu ilmainen rokote kun ei kelpaa.

Helsingin Sanomat kertoi keskiviikkona, että eduskunnan oikeusasiamies on saanut kymmeniä kanteluita koronarokotuksista. Uusimmat valitukset ovat tulleet 65–69-vuotiailta, jotka eivät halua Astra Zenecaa.

Kantelun jättäneiden mielestä se, että heidät rokotetaan tällä tietyllä valmisteella on potilaslain itsemääräämisoikeutta vastaan.

THL linjasikin keskiviikkona, että 65-69-vuotiaiden ryhmä saa toukokuusta lähtien valita itse rokotteensa. Outo päätös, koska THL on toistuvasti korostanut rokotteen olevan turvallinen.

Rokotteeseen liittyy erittäin harvinainen veren hyytymishäiriö, joista valtaosa on todettu alle 60-vuotiailla naisilla. Juuri tästä syystä ikäraja on varotoimena asetettu 65 vuoteen.

Miksi yksi ikäryhmä saa valita rokotteensa? Kaikilla meillä on itsemääräämisoikeus! Itsekin ottaisin mieluiten Modernan rokotteen, koska se kuulostaa modernimmalta kuin Pfizer.

Työterveyden koronarokotusten ajanvaraus aukeaa tällä viikolla Päijät-Hämeessä – rokotukset etenevät ikäryhmittäin

Päijät-Hämeessäkin rokotusaikoja on peruttu merkittäviä määriä silloin, kun valmisteena on ollut Astra Zeneca. Joinakin päivinä jopa 8-10 prosenttia varatuista ajoista on peruttu tästä syystä.

Osa kieltäytyy rokotteesta näytösluontoisesti vasta paikan päällä, mutta paljon on myös niitä, jotka varaavat ajan turhaan. Turun Sanomat kertoi perjantaina, että kaupungissa hävitetään koko ajan koronarokotteita, koska rokotettavat eivät tule paikalle.

Turussa roskiin kipataan etupäässä mrna-rokotteita, jotka eivät kestä säilytystä. Astra Zenecaa menee roskiin siksi, että siellä valtaosa 65 täyttäneistä on jo rokotettu.

Päijät-Hämeessä 65-69-vuotiaista on rokotettu kertaalleen Astra Zenecalla vasta kolmasosa. Kun tämä ryhmä toukokuussa ryhtyy valikoimaan rokotettaan, se tarkoittaa muiden rokotusaikojen viivästymistä ja rokotteiden hävittämistä.

Viivästyykö nuorempien rokottaminen Päijät-Hämeessä, kun 65–69-vuotiaat saavat toukokuusta lähtien valita rokotteensa?

Moni nuoremmista ottaisi edes sen Astra Zenecan ihan mielellään riskeistä huolimatta. Ne ovat kuitenkin minimaaliset verrattuna vakavaan covid-tautiin.

THL:n pelkona lienee alun perin ollut se, että rokotustahti olisi viivästynyt myös siinä tapauksessa, että 65–69-vuotiaiden ikäryhmä olisi jäänyt odottelemaan kesää ja parempia rokotteita.

Kurjaa rokotteiden hävittäminen on siksikin, että samaan aikaan koko maailma kärvistelee koronan kourissa, eikä rokotteita riitä kaikkialle.

Totta kai kaikki pitävät kynsin hampain kiinni omista oikeuksistaan, se kuuluu ihmisluontoon.

Kuopiossa terveet ihmiset ennättivät saada rokotuksia ohi sairaiden ja riskiryhmäläisten pelkästään siksi, että se oli mahdollista. Nettiajanvarauksessa ei kannata luottaa rehellisyyteen, kaupungissa jouduttiin toteamaan.

Kokoontumisrajoitus pysyy Päijät-Hämeessä kuudessa henkilössä toukokuun puoliväliin asti

On myös ihmetelty, miksi vanhukset saivat rokotteen ensimmäisenä, vaikka... no tiedätte kyllä. Rokotejonoissa on yritetty etuilla siksi, että on rahaa tai tuntu siitä, että minä olen tärkein.

Tiedoksi muuten tärkeille ja rahakkaille, kannattaa seurata Serbian uutisia. Serbiassa on yllin kyllin rokotteita ja ne uhkaavat vanhentua.

Serbia rokotti jo maaliskuussa maahan lentäneitä ulkomaalaisia rokoteturisteja. Nyt vastaava tilaisuus saattaa olla luvassa keväällä. Tosin kranttu ei saa olla, sillä tarjolla on vain Astra Zenecaa tai Sputnikia.