Lukijalta | Helppoa nettiasiointia – joskus tekee mieli soittaa

Hyviä ja asiallisia mielipiteitä Etelä-Suomen Sanomissa 20.4. Itseäni koskee Reima Rintamäen kirjoitus "Asiakaspalvelut alas, vanhukset heitteille" .

Olen monesti sanonut, että kun on noin seitsemänkymppisenä opetellut netin käytön ja saanut ohjeita vähän sieltä ja täältä, ei ole tasaveroinen niiden parikymppisten kanssa, jotka ovat nettiä lapsesta asti käyttäneet.

Joskus haluaa soittaa johonkin firmaan, vaikka puhelut ovat kalliita. ”Meillä on nyt ruuhkaa, voitte ottaa yhteyttä www...", ja sama litania ruotsiksi”. Enkö minä olekaan ainoa tumpelo, joka ei osaa hoitaa asioita itse?

Sitten hakemaan ne sivut, sieltä voi lähettää sähköpostin. Tulee vastaus, että viestisi on vastaanotettu, sinulle vastataan kahden päivän aikana. Sieltä vastataan jotain, kolmannella kerralla yleensä saa vastauksen siihen, mitä on kysynyt.

Pyydetään säilyttämään viestiketju. Siinä alkaa olla mittaa, kukaan ei enää jaksa lukea sitä. Vastauksessa on aina, että viestisi on vastaanotettu ja alla liikkeen tiedot, varsinainen asia on piilotettu.

Voihan toki kirjautua liikkeen sivuille. Kirjautumiseen tarvitaan salasana. ”Nyt se on liian heikko, pitää olla kahdeksan merkkiä.” Ei kelpaa, pitää olla isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä, mutta ei näitä muutamia. Seuraavaksi järjestelmä ilmoittaa, että ei saa olla numeroita.

Kun monen kokeilun jälkeen on saanut sopivan salasanan, voi asettaa sen. Tulikohan siihen muistilistaan nyt se oikea? Jos ei, pyydä linkki kohdasta salasana unohtunut, siinä ensimmäisenä kysytään vanhaa salasanaa, sitä minkä olen unohtanut.

Olen keksinyt helpon ja muistettavan salasanan, joka on parissa kohtaa käytössä. Kerran tuli viesti, että laita joku muu, se on liian monessa käytössä. Niitä on noin parikymmentä salasanaa muistilistassa.

Mielestäni viimeisen vuoden aikana on ollut nettitiedoista aikaisempaa vaikeampi löytää mitään. Sinne on varmaankin laitettu entistä enemmän tietoa, ja pitää tarkkaan tietää, millä hakusanalla mitäkin löytyy.