Ehdokkaalta | Osallisuus kuluu myös nepsylle – sosiaalisten taitojen ryhmät olisivat loistava työkalu

Erityislapsen vanhempana on ollut järkytys huomata, että Lahdessa ei ole olemassa juuri minkäänlaista ennaltaehkäisevää tai ylläpitävää toimintaa autismin kirjon lapsille.

Apua saa vain siinä vaiheessa, kun lapsen tilanne kriisiytyy; lapsi on esimerkiksi vaaraksi itselleen tai muille, itsetuhoinen, masentuu, ajautuu päihteisiin, mutta vasta sitten. Me siis laastaroimme haavoja kalliilla sen sijaan että ehkäisisimme haavojen synnyn.

Jätimme Lahden sosialidemokraattisen valtuustoryhmän nimissä valtuustoaloitteen sosiaalisten taitojen ehkäisevän ryhmätoiminnan aloittamisesta kouluissa. Yksinäisyys, ulkopuolisuuden kokemukset, masennus, syrjäytyminen, koulupudokkuus, työttömyys, päihdeongelmat, kohonnut itsemurhariski, nämä ovat ikävä kyllä liian monien neurologisia oireita omaavien eli niin sanottujen nepsy-nuorten (autisminkirjo, ADHD ja Touretten oireyhtymä) todellisuutta.

Autisminkirjon ydinoireisiin kuuluvat sosiaalisen kanssakäymisen haasteet vaikeuttavat sosiaalisten suhteiden luomista ja ylläpitämistä. Oireiden varhainen tunnistaminen ja henkilön yksilöllisiin tarpeisiin räätälöity oikea-aikainen ja riittävä kuntoutus auttavat autisminkirjon ihmistä pärjäämään oireidensa kanssa.

Lapsen ja nuoren kohdalla olisi hyvä löytää keinoja, joilla voitaisiin mahdollistaa heidän osallistumistaan elämänpiiriinsä kuuluviin tavanomaisiin toimintoihin. Nepsy-lapsille tyypilliset puutteet sosiaalisissa taidoissa kuitenkin vaikeuttavat normaalien kaverisuhteiden muodostamista samoin kuin harrastuksiin osallistumista.

Tarvitaan matalan kynnyksen ennaltaehkäiseviä toimintoja, jotka vähentävät neurologisia oireita omaavien lasten ja nuorten riskiä neuropsykiatristen oireiden syvenemiseen. Matalan kynnyksen ryhmätoiminta kohdistettuna esimerkiksi sosiaalisten taitojen harjoitteluun olisi tähän yksi toimivista keinoista.

Sosiaalisten taitojen ryhmät toimisivat kuntouttavina, mutta myös mahdollisuutena solmia ystävyyssuhteita vertaisiin.

Sosiaalisten taitojen ryhmiä tulisikin perustaa Lahdessa sivistystoimen piiriin. Ryhmien järjestäminen sivistystoimen piirissä erikoissairaanhoidon sijasta olisi myös kustannustehokasta ja tavoittaisi merkittävästi enemmän lapsia ja nuoria kuin erikoissairaanhoidon piirissä järjestettynä.

Paitsi ehkäisevää ja ylläpitävää toimintaa, sote-uudistuksen toteutuessa tämä voisi olla myös osa kunnille jäävää Hyte-toimintaa, joka vaikuttaa myös kunnan valtionosuuksiin (Hyte-kerroin).

Sosiaalisten taitojen ryhmät toimisivat kuntouttavana toimintana, mutta myös mahdollisuutena tutustua ja solmia ystävyyssuhteita vertaisiin. Kokemus siitä, ettei olekaan yksin, on merkittävä voimavara, oli sitten nepsy tai ei. Jokainen meistä haluaa tuntea kuuluvansa johonkin.

Säästetään siis laastarit ja ehkäistään ennemmin ennalta. Sosiaalisten taitojen ryhmätoiminta osana sivistystoimen palveluja olisi tähän mielestäni loistava työkalu. Tässä tulee hyödyntää perustason toimijoiden osaamista, ja mielestäni toimeen tulee tarttua heti.

Kirjoittaja on erityislapsen vanhempi, kaupunginvaltuutettu ja kuntavaaliehdokas (sd.) Lahdesta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut