Vili Uuskallion Esalainen: Polkuraivoon ei ole syytä – Salpausselän uudet merkityt reitit palvelevat heitäkin, jotka haluavat kulkea metsässä omassa rauhassaan

Vili Uuskallio

Vili Uuskallio

Salpausselän alueella risteilevää polustoa tulisi kehittää tärkeämmäksi osaksi ulkoilureitistöä. Tämä vaatisi lähinnä opasteiden lisäämistä ja polkujen merkitsemistä.

Näin todetaan Lahden kaupungin ja Hollolan kunnan vuonna 1995 laatimassa Salpausselän alueen hoito- ja kehittämissuunnitelmassa. Nyt, 26 vuotta myöhemmin voidaan todeta, että asiassa on päästy tuumasta toimeen.

Salpausselän ja Hakalaukunmäen maastoon merkittiin viime vuoden lopulla viisi polkureittiä, joiden yhteispituus on 25 kilometriä.

Reitit ovat Urheilukeskuksen lähimaastoissa kiertävä Tähtipolku, hiihtomajalle johtavat Tapanilan Taival ja Tähtipolku, Hakalaukun Lenkki ja -polku sekä Kintterön Kymppi.

Reitit ovat yhteiskäyttöisiä eli niillä saa kulkea niin jalan kuin maastopyörälläkin.

Polut osoittivat heti tarpeellisuutensa, sillä lumientulon aikaan polkuverkostoa esittelevä sivu oli yksi Lahden kaupungin verkkosivuston suosituimmista. Tiiviiksi pakkautunut lumi kertoi, että polkuja ajettiin ja käveltiin läpi talven.

Koronarajoitusten keskellä ihmiset ovat hakeutuneet joukolla luontoon, minkä on voinut havaita Salpausselän metsissä. Parkkipaikat ovat täyttyneet autoista ja reitit kulkijoista myös eteläisen Suomen kansallispuistoissa ja Lahdessa Lapakiston retkeilyalueella.

Salpausselän virkistysmaastot ovat laajat, yhteispinta-alaltaan Hollolassa ja Lahdessa reilusti yli tuhat hehtaaria. Korona-aika on nostanut esiin alueen arvon, jota ei mielestäni ole aiemmin osattu riittävästi hyödyntää.

Hollolassa kiitosta ovat keränneet vuonna 2019 avattu Järvien kierros -retkeilyreitti ja tätä ennen valmistunut Tiirismaan kierros.

Lahden Urheilukeskus tunnetaan kilpaurheilun suorituspaikkana, mutta vasta tykkilumen turvin tehdyllä ensilumen ladulla Salpausselän maastot on saatu tuotteistettua Lahden alueen ulkopuolelta saapuville kuntohiihtäjille.

Talvella valmistuneiden polkureittien tiedetään houkutelleen maastopyöräilijöitä pääkaupunkiseudulta ja Tampereelta saakka. Täkäläistenkin asukkaiden kynnys lähteä metsään madaltuu, kun reitin kulku ja pituus ovat etukäteen tiedossa.

Polkuja Salpausselän metsissä kulkee ristiin ja rastiin lähes loputtomasti. Tästä huolimatta jotkut ovat pahoittaneet mielensä polkujen merkitsemisestä.

Polkureitistön suunnitteluvaiheessa väliaikaisia reittimerkkejä käytiin repimässä pois pahimmillaan lähes päivittäin. Ongelmia esiintyi esimerkiksi Hakalaukunmäen maastossa Lahden Rautakankareen ja Korpikankareen asuinalueiden liepeillä.

Metsäpoluilla on myös tehty vaarallista ilkivaltaa raahaamalla poluille esteiksi puunkarahkoita. Vastaavaa polkuraivoterroria esiintyy muidenkin kaupunkien metsissä, kertoo Salpausselän reitistöä suunnitellut Tiina Riikonen.

Hän huomauttaa, että polkujen merkitseminen palvelee myös niitä ihmisiä, jotka haluavat kulkea metsässä omassa rauhassaan. Kun polut merkitään, kulku keskittyy niille. Metsään jää tuhat muuta polkua, joten tilaa pitäisi riittää kaikille.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut