Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Koronaa on Lahdessakin eniten siellä, missä asuu paljon ihmisiä

Kartanon ja Paavolan asuinalue aivan ydinkeskustan tuntumassa näyttää olleen maalis–huhtikuussa Lahden selvästi pahin koronaviruspesäke.

Kyseisellä postinumeroalueella ilmeni maaliskuun 14:nnen ja huhtikuun 13. päivän välisenä aikana yhtä vaille sata tartuntatapausta, kertovat hyvinvointiyhtymän tilastot. Se oli kuudesosa koko kaupungin alueella samaan aikaan todetuista lähes 600 tartunnasta ja yli kaksi kertaa niin paljon kuin Liipolassa, missä tartuntoja havaittiin toiseksi eniten.

Tilastot kertovat vain yhden kuukauden tilanteesta eivätkä ne paljasta tartuntojen lähteitä. Silti ne vahvistavat, ettei Lahti ole poikkeus tarkasteltaessa tartuntojen leviämistä alueittain. Tautia esiintyy eniten siellä, missä asukastiheys on suurin ja vähiten siellä, missä asutus on harvaa. Se on pandemian aikana havaittu jo moneen kertaan myös muualla.

Lahdessa Kartano, Paavola ja Liipola ovat esimerkkejä varsin tiiviisti rakennetuista asuinalueita, missä asuu paljon ihmisiä. Siksi on loogista, että asukkaiden keskuudesta löytyy selvästi enemmän koronaan sairastuneita kuin vähäväkisemmistä kaupunginosista, maaseutumaisista reuna-alueista puhumattakaan.

Sama yhtälö pätee koko Päijät-Hämeeseen. Koronatartuntojen määrä maalis–huhtikuussa noudattelee liki täydellisesti kuntien suuruusjärjestystä. Lahden jälkeen kärkipäästä löytyvät Hollola, Heinoja ja Orimattila, joskin niiden luvut olivat Lahteen verrattuna hyvin vaatimattomia myös asukaslukuun suhteutettuna.

Koska yksin maalaisjärki riittää selittämään koronatartuntojen alueellista vaihtelevuutta, on helppo uskoa, ettei minkään yksittäisen alueen tilanne ole herättänyt hyvinvointiyhtymässä erityistä huolta koko epidemian aikana, kuten johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen korostaa. Jos jossain on ilmennyt yllättäviä tartuntapiikkejä, ne on saatu nopeasti katkaistua.

Vielä pitäisi jaksaa elää varovasti joitain viikkoja.

Suurempaa huolta sitä vastoin kannattaa kantaa siitä, että eritoten Lahden koronatilanne on yhä valtakunnan vaikeimmasta päästä. Toki viime viikkoina on nähty myönteistä kehitystä, mutta se on ollut selvästi hitaampaa kuin pääkaupunkiseudulla, jonka ilmaantuvuuslukuja on täällä jo hätyytelty.

Koronarajoituksia tulee purkaa heti tilanteen salliessa ja mieluiten lapsista ja nuorista aloittaen, kuten Päijät-Hämeessä nyt tehdään. Silti maltti on edelleen tarpeen. Vielä pitäisi jaksaa elää varovasti ainakin joitain viikkoja, jotta lupaavasti etenevä rokotusohjelma ehtii täyttää tehtävänsä ja kesää päästäisiin viettämään niin normaalisti kuin se pandemian tässä vaiheessa on mahdollista.