Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Liikunnan ilo on palautettava ikääntyneitä unohtamatta – Fiksu päätös olisi avata uimahallit ja pitää ne avoinna kesällä

Etelä-Suomen Sanomat uutisoi 16.4.2021, kuinka liikunta- ja kulttuuripalvelut halutaan avata mahdollisimman nopeasti. Lasten ja nuorten vointia selvitetään. Älkää unohtako mummoja ja pappoja.

Työskentelen fysioterapeuttina. Päivittäin asiakkaani – lähinnä vanhemmat rouvat – kertovat viimeksi kuluneen vuoden vaikutuksista omaan fyysiseen ja henkiseen jaksamiseensa. Elämää sivutaan monelta suunnalta.

Työni puolesta olen kiinnostunut fyysisestä kunnosta ja niin ovat rouvatkin. Kuten tiedämme ikääntyminen tuo mukanaan kaikenlaisen kivan ohella myös haasteita. Liikkuminen vaikeutuu kehon rapistumisen myötä.

Kävely on ollut vuoden ”uutuuslaji”. Rajoitukset eivät ole sitä koskeneet. Monella se toimiikin mainiona keinona siirtyä paikasta toiseen, tutustua lähialueisiin ja olla osa luontoa ilman vauhdin sumentavaa hurmaa.

Kaikille käveleminen ei kuitenkaan sovellu, vaikka apuna olisi rollaattori vakauttamassa liikkumista ja keventämässä horjuvaa kulkua. Kulumapolven tai -lonkan kanssa käveleminen säännöllisesti kunnon kohottamiseksi tai ylläpitomielessä on v-käyrää nostava kokemus, jonka maininkeja nautitaan yön tuntienkin aikana lisääntyneen säryn merkeissä.

Burana ja Mobilat eivät aina auta – mainoskin voi valehdella. Sitten se vähäkin liikunta jää. Ruoka maistuu ja suruunsakin voi syödä. Paino nousee ja kunto laskee – vaikka käyrien pitäisi kulkea juuri päinvastoin.

Kulumapolven tai -lonkan kanssa käveleminen säännöllisesti on v-käyrää nostava kokemus.

Miten saisimme vanhukset osaltaan pois tästä tilanteesta? Yhtenä ratkaisuna on avata Lahdessa uimahallit heti, kun viranomaiset eivät rajoita terveyden ylläpitämistä. Huoltotöitä on voinut tehdä useamman viikon ajan hallien ollessa kiinni. Älkää siis vedotko tähän seikkaan.

Vesiliikunta soveltuu hyvin tuki- ja liikuntaelinvaivoista kärsiville. Vesi keventää ja vastustaa sopivasti. Yhteisöllisyys ja sosiaalisuus hoituvat siinä samalla. Kotimatkalla se polvikaan ei enää tunnu olevan kaiken keskiössä.

Fiksu päätös olisi avata uimahallit ja pitää ne poikkeuksellisesti avoinna kesäaikaan. Poikkeusoloihin olemmekin hyvin jo tottuneet. Tauko monipuolisessa liikkumisessa on ollut pitkä, ja sen tulokset tuntuvat, näkyvät ja kuuluvat. Avovedet ja maauimala eivät houkuta kaikkia.

Rouvat eivät kaipaa festareille, vaan haluavat takaisin vähemmän särkevät nivelet ja kapeamman uuman. Onko tämä liikaa pyydetty?

Kaupunkihan on ihmisiä varten, ja verovaroja kootaan sen asukkaiden elämän eri osa-alueiden toimivuuden ylläpitämiseksi.

Tauko monipuolisessa liikkumisessa on ollut pitkä, ja sen tulokset tuntuvat ja näkyvät.

Toki hallien käyttäjiksi kelpaavat muutkin innokkaat polskijat. Nuoretkin voisivat innostua varsinkin, jos tuleva kesä on kylmä ja sateinen. Tämänkin suhteen olemme syksyllä viisaampia.

Kirjoittaja on OMT-fysioterapeutti.