Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Lukijalta | Asiakaspalvelut alas, vanhukset heitteille

On se ihme tämä 2021 vuosi, vaikka se alkoi jo 2000-luvulla: ei tunneta enää sanaa "asiakaspalvelu". On niin helppoa teininä, virkailijana tai infopisteen hoitajana sanoa, että "varaa netistä, tee se netissä".

Kuinka monelle muulle kuin tietokonenörtille ovat tuttuja käsitteet kuten alasvetovalikko, ylösvetovalikko, punainen rasti oikeassa yläkulmassa, tärkeimmät, jotka pitää tietää Internet-käytössä?

On todella epämääräistä, että sivustolla on teksti ja tekstin lopussa pieni nuoli ylös tai alas, ja sen takaa löytyy haluamasi kohde tai tieto. On todella törkeän syrjivää sanoa 70–90-vuotiaille, että katso, hae, täytä, varaa netissä (tarkoitetaan Internetiä). Itse vihaan atk-, netti- ja vastaavia slangi-sanoja.

On todella väärin pakottaa vanhukset hommaamaan uutta, kallista kannettavaa tietokonetta. Otat yhteyttä isännöintiin, että minkälainen Internet-linja kuuluu talon vastikkeeseen tai vuokraan? Minkälainen lisälaite vaaditaan, miten se asennetaan, mitä pitää tietää? Sitten sekoitetaan vanhusta vielä "muista wlan-salasana"-jutuilla.

Koneen lisäksi ostat tulostimen, taso-skannauslaitteen, modeemin. Äkkiä tulee hintaa tuhat euroa, ja sitten vielä kouluun opiskelemaan vanhoilla päivillä tietokonetekniikan alkeita: mikä on Windows tai käyttöjärjestelmä tai selain? Aivan pöyristyttävää tietotekniikan pakkosyöttämistä kansakouluihmisille.

Katson, että tämä on törkeää ikä-rasismia, johon ei kukaan puutu. Saathan sinä liikkeestä neuvontaa sadalla eurolla tunti, ja kaveri puhuu atk-slangia ja tekee niin nopeasti esimerkit, ettet varmasti pysy perässä.

Eiköhän olisi vuonna 2021 aika antaa vanhusten olla vanhuksia.

Sitten ihmetellään, miksi meillä on työttömyyttä: koska asiakaspalvelut on ajettu alas. Ne vähäiset asiakaspalvelijat, jotka vielä ovat jäljellä, työskentelevät todella kiireistä tahtia, yhdelle kaadetaan niskaan 20 virkailijan hommat ja sitten ihmetellään, miksi työ on niin raskasta.

Eiköhän olisi vuonna 2021 aika antaa vanhusten olla vanhuksia. Oikein pelottavat television sensuurimainokset, joissa vanhus, 90 v., käyttää "kivasti sekä nopeasti" tablettia. Ei hyvä.

Kirjoittaja on mikrotukihenkilö (eläkkeellä).