Pääkirjoitus Valtion takuu tapahtumajärjestäjille ei saa valua vain isoihin taskuihin

Lukuisat tapahtumajärjestäjät ilmoittivat viime viikon lopulla ensi kesän peruutuksista. Muun muassa perinteisistä musiikkifestivaaleista pitämättä jäävät jo toista vuotta peräkkäin ainakin Turussa järjestettävä Ruisrock, Raumanmeren Juhannus, Seinäjoen Provinssi, Helsingin Tuska, Joensuun Ilosaarirock ja Tampereen Rockfest.

Syynä on se, että yhteiskunnan avautumisen aikataulu on vielä epäselvä, ja vaikka hallitus mökkijuhannusta jo lupailikin, tuhansia tai kymmeniä tuhansia vieraita keräävät massatapahtumat ovat eri asia kuin tuttavaporukalla lauleskelu kokon äärellä.

Festarien järjestelyt artistivarauksia myöten ovat pitkän jänteen asioita, joten nopeisiin reagointeihin ei ole varaa. Näyttääkin entistä todennäköisemmältä, että suurten tapahtumien kesä 2021 on peruttu. Epävarmuus näkyy myös muissa kuin musiikkitapahtumissa. Esimerkiksi Pohjoismaiden suurin hengellinen tapahtuma Suviseurat päätyi siirtämään ensi kesän livetapaamisen verkkoon ja radioon.

Tapahtumien peruuntuminen on iso asia sekä sirkushuveja kaipaavalla kansalle että etenkin niille, jotka siitä saavat leivän. Tapahtumateollisuuden ympärillä toimii Suomessa yli 3 000 yritystä, ja ala työllistää lähes 200 000 ihmistä. Alan liikevaihto on yli kaksi miljardia euroa.

Järjestäjien tueksi hallituksessa on sorvattu tapahtumatakuuta, joka helpottaisi uskallusta tilaisuuksien valmisteluun. Pohjaesityksen mukaan takuu kattaisi 70 prosenttia niistä jo syntyneistä kustannuksista, joiden paikkaamiseksi ei ole ehtinyt kertyä tuloja. Tuki maksettaisiin, jos tapahtuma peruuntuisi lain tai viranomaismääräyksen perusteella.

Takuumalli on herättänyt paljon kritiikkiä lausuntokierroksella. Tapahtumateollisuus ry:n mielestä se jättää ison osan järjestäjistä tuen ulkopuolelle. Tuki jättäisi kokonaan ulkopuolelle kaiken ympärivuotisen tapahtumatoiminnan sekä muun muassa yritysmuotoisen teatteritoiminnan ja urheilun ammattilaissarjojen toiminnan. Myös Suomen yrittäjät ja EK on kritisoinut takuumallia sekä liian suppeasta ajoituksesta kesäkuukausiin että sen kohdistumisesta vain ammattimaisesti toimiviin järjestäjiin.

Takuun pitää huomioida paremmin tapahtumakentän laaja kirjo.

Suomessa järjestetään paljon tapahtumia, jotka sinänsä ovat ammattimaisesti toteutettuja, mutta järjestäjä ei toimi ympärivuotisesti.

Tapahtumatakuulla on hyvä tarkoitus, mutta sen pitää huomioida paremmin suomalaisen tapahtumakentän laaja kirjo. Näihin asioihin on syytä kiinnittää huomiota, ennen kuin esitys tuodaan eduskuntaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut