Chiméne Bavardin Esalainen: Kolme naista ja kaksi narttukoiraa lähti kävelylle – Syntyi viikon kohokohta, jonka aikana vaihdetaan ruokalistoja, huokaillaan ja ihmetellään taivaan värisävyjä

Chiméne Bavard

Mitä syntyy kun kolme entistä työkaveria ja kaksi persoonallista narttukoiraa päättävät alkaa käydä kävelyillä yhdessä? Minäpä kerron. Syntyy Harhaiset nartut -niminen WhatsApp-ryhmä, jossa sovitaan ilta ja kellonaika. Syntyy kevyttä keskustelua lapsista, miehistä, kirjoista, ruokalistoista ja vanhojen hyvien aikojen muistelusta.

Syntyy vakavampaa ajatusten vaihtoa korona-ahdistuksesta, työstressistä, läheisten sairauksista ja unettomuudesta. Syntyy hassuja tilanteita, kun koirien hihnat menevät solmuun niiden haukkuessa vastaantuleville lajitovereille. Syntyy välillä pitkiä hiljaisia hetkiä rinnakkain.

Syntyy yksi viikon kohokohdista, josta pidetään kiinni vaikka ulkona olisi säkkipimeää tai taivaalta sataisi räntää.

Kaikkihan sen tietävät, että ihan tavallinen kävely on hyvää perusliikuntaa melkein kaikille. Kävelyssä parasta on sen helppous. Se ei vaadi kalliita liikuntavarusteita vaan mukavat kengät riittävät.

Meidän viikoittaisilla kävelyillä on talsittu Heinolan kaduilla perustennareissa tai nastakengillä Tähtihovin metsäisemmillä poluilla. Syksyn pimeimpinä iltoina vedimme oikeaoppisesti muhkeiden toppatakkien päälle keltaiset huomioliivit, jotka muistuttivat liian pieniä toppeja. Mutta ainakin autoilijat näkivät meidän hassun liivijengin jäsenet.

Ainoa tekninen hifistely lenkeillämme on yhden kävelijän ranteesta löytyvä älykello, joka mittaa kävellyn matkan pituuden, ajan, tahdin, kalorit ja sykkeet. Valitettavan monta kertaa olemme muistaneet laittaa älykellon päällä vasta puolimatkassa, mutta ei sillä toisaalta ole mitään vaikutusta tahtiimme. Joudumme pysähtelemään useita kertoja kerätäksemme koirien kakat. Sen jälkeen etsitään roskikset. Välillä pidämme taukoja, kun ihailemme metsään ilmestyneitä kivitaidehahmoja tai taivaan vaihtuvia värisävyjä. Syke laskee, mutta mieli on korkealla.

Tutkimusten mukaan säännöllisen kävelyn terveysvaikutukset ovat kiistattomia. Kävelyn tiedetään laskevan verenpainetta ja verensokeria. Lisäksi se on nivelystävällisempi tapa liikkua moneen muuhun lajiin verrattuna. Kävely kuormittaa ja vahvistaa tiettyjä lihaksia ja ulkona reippailulla on selvästi hyvä vaikutus myös unen laatuun.

Korona-aikana kävelystä on tullut minulle ja monelle muullekin ainoa tapa tavata ystäviä. Ihan alussa tuntui kieltämättä oudolta, että vanhan työpaikan lounaskopin sijaan olimmekin kapealla metsäpolulla jonossa, mutta siihen tottui nopeasti. Yhtä nopeasti totuimme siihen, että farkut ja villatakit vaihtuivat kahiseviin ulkoilutakkeihin ja vanhoihin pipoihin.

Työasioiden sijaan olemme jauhaneet maailmaa paremmaksi uusilla aiheilla ja kulmilla. Kävelylenkin aikana on ollut luontevaa muistella lapsuuden keväisiä seikkailuja metsissä. Olemme myös jakaneet toisillemme vinkkejä parhaista kävelyreiteistä kotikaupungissamme. Ensi kerralla otamme ehkä mukaan muovipussit ja keräämme matkan varrelta roskia. Vappuna on tarkoitus pakata mukaan eväitä.

Ihan parasta on silti puhuminen ja toisen vieressä kävely. Tänään taas mennään. Suosittelen lämpimästi muillekin.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut