Lukijalta: Vanhuksia pompotetaan palaverista toiseen – Kuinka monta arviota on tehtävä, ennen kuin tilanne on kaikilta osin selvä?

Kaija Mikkonen

Tämä on hätähuuto yksin asuvan 85-vuotiaan monisairaan äitimme puolesta. Hän ei itse pysty puolustamaan itseään ja vaatimaan turvallista asumista ja asumisympäristöä itselleen.

Kritiikki ei kohdistu hoito- ja hoivahenkilöstöön. Suurin osa heistä tekee raskasta työtään suurella sydämellä ja valtavien paineiden sekä resurssipulan keskellä. He ovat potilaittensa tai asiakkaittensa parhaita asiantuntijoita ja osaavat realistisesti arvioida arjen sujumisen.

Ikävä kyllä vain lääkäri päättää kotiuttamisesta sairaalajakson jälkeen. Siirin asiakasohjaus määrittää avun tarpeen kotiin.

Äiti pärjäsi pienellä kotihoidon avulla; vain lääkeautomaatti, turvapuhelin ja sairaanhoitajan käynnit kotona kerran kahdessa viikossa. Tilanne muuttui lähes neljä kuukautta sitten, kun hän kaatui kotona ja sai ikävän lonkkamurtuman: ambulanssilla Akuuttiin, keskussairaalaan operoitavaksi ja kuntoutussairaala Jalmariin toipumaan.

Tässä ajassa äidin kunto romahti totaalisesti. Mieliala vaihtelee. Palvelutarpeen arvioinnissa Siirin edustaja päätti, että kotiin vain ja kotihoidon käyntejä lisätään paljon, tietysti Jalmarin lausuntojen perusteella.

Jätin kokouksessa eriävän mielipiteeni, ja äiti sanoi silloin, ettei hän kotona pärjää, vaikka koti onkin monelle se rakkain paikka. Meiltä kysyttiin, mutta meitä ei kuunneltu.

Meiltä kysyttiin, mutta meitä ei kuunneltu.

Kotiutus epäonnistui, ja kotona olo kesti muutaman tunnin. Äitimme on jälleen takaisin Jalmarissa. Kiitos kotikuntoutustiimille, että näitte todellisen kotitilanteen ja toimitte ripeästi ammattitaidolla.

En olisi voinut jättää äitiäni yksin kotiin odottamaan iltahoitajan tuloa. Kellonaika ei ollut tiedossa.

Kohta taas arvioidaan palaverissa. Kuinka monta arviota on tehtävä, ennen kuin tilanne on kaikilta osin selvä? Äiti tarvitsee apua ihan kaikessa arjen keskellä liikkumisesta perushoitoon. Täytämme tänään hakemuksen palveluasumiseen.

Me lähiomaiset olemme nyt törmänneet rajusti vanhusten hoidon tasoon Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella. Siirin sivuilla luvataan yhtä ja toista. Vanhusten pompottelu paikasta toiseen ja palaverista toiseen on kammottavan yleistä. Heidän ihmisarvoa loukataan, ja toteutuuko perusoikeus turvallisesta asuinympäristöstä?

Vaalit ovat ovella. Kuka uskaltaa auttaa tässä asiassa, jotta muutosta tulisi? Kuka uskaltaa kriittisesti tarkastella hyvinvointiyhtymän toimintaa ja ottaa sen arvioinnin kohteeksi?

Kotiutus epäonnistui, ja kotona olo kesti muutaman tunnin.

Lapset, nuoret, sairaat, vammaiset ja vanhukset kärsivät. Miksi rahaa ei suunnata niille, jotka ovat kaikkein haavoittuvimpia yhteiskunnassamme. He eivät pysty itse puolustautumaan. Mitä silloin tapahtuu, kun turvaverkkoja ei ole?

Sain juuri tiedon, että huomenna taas arvioidaan. Oma luottamus Siiriin on olematon. Toivottavasti huomenna voin muuttaa käsitykseni.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut