Lukijalta: Lisää vaihtoehtoja senioriasumiseen – tarvetta olisi seniorikodeille, joissa kannustettaisiin omatoimisuuteen ja oltaisiin lähellä luontoa

Pekka Rusila

Tällä hetkellä ikääntyvälle eläkeläiselle on tietysti tarjolla kotona asumista tilattavien palvelujen avulla. Senioritalot on suunniteltu ikäihmisille. Näissä kerrostaloissa asutaan omassa tai vuokra-asunnossa ja tarvittavat palvelut tilataan ulkopuolelta. Palvelutalossa tarvittavat palvelut ovat ympärillä ja apu lähellä.

Hoivakodissa taas tarjotaan hoitoa ja hoivaa läpi vuorokauden. Ulko-ovet ovat lukittuna, koska asukkaina on muistisairaitakin.

Mielestäni tarvetta olisi seniorikodeille, joissa kannustettaisiin omatoimisuuteen ja oltaisiin lähellä luontoa. Talossa asuisi 10–15 eläkeläistä ja sitä pyörittäisi perheyritys.

Talon asukkaat osallistuisivat talon töihin voimiensa ja halunsa mukaan, ruuanlaittoon, kattamiseen, siivoukseen, eläinten hoitoon, puutarhanhoitoon. Asukkaat tekisivät retkiä lähiluontoon, nähtävyyksiin, teatteriin, tapahtumiin. Väitän, että aktiivinen, yhteisöllinen, kodinomainen asuminen luonnon keskellä kiinnostaa monia eläkeläisiä. Toiminta piristäisi monella kylällä ja loisi kysyntää luomu- ja lähiruoalle.

Sopivia paikkoja tällaiselle toiminnalle olisivat esimerkiksi maaseudulta lopetettavat koulut, seurakuntakodit tai maatilat. Valitettavasti moni kunta ei ole tätä mahdollisuutta tiedostanut ja koulu on myyty edullisesti johonkin muuhun käyttöön tai annettu kyläyhdistykselle kylätaloksi.

Myös seurakunnat ovat myyneet tähän käyttöön sopivia kiinteistöjään muuhun käyttöön. Päijät-Hämeessä yksi yrittäjäperhe etsii sopivaa kohdetta tällaiselle toiminnalle.

Toinen uusi vaihtoehto voisi olla ”Mummokylä” joka muodostuisi 6-10 vuokramökistä.

Toinen uusi vaihtoehto voisi olla ”mummokylä”, joka muodostuisi 6–10 vuokramökistä. Niissä hyödynnettäisiin maa- ja aurinkolämpöä. Kylän keskellä olisivat marjapensaat, omenapuut, kasvimaat, grillikota-sauna, puutarhakeinu.

Kylällä olisi yhteinen talonmies, isäntä, joka hoitaisi kiinteistöt ja ulkoalueet asukkaiden kanssa ja tarvittavan avun mökkien asukkaille. Hän järjestäisi asukkaille myös yhteisiä retkiä lähiluontoon, teatteriin, kaupunkiin.

Tähän tulevaisuuden projektiin pitää saada paikallinen kunta, EU-rahastot ja Asuntomessut mukaan.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut