Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Pääkirjoitus Kehysriihessä ei vielä kuulla hallituksen joutsenlaulua, vaikka vaikealta näyttää

Hallitus kokoontuu ensi viikolla kehysriiheensä poliittisesti paljon vaikeammassa tilanteessa kuin se alun perin suunnitteli. Jos kuntavaalit olisi pidetty alkuperäisessä aikataulussaan, ne olisivat ensi viikolla olleet jo onnellisesti ohi. Silloin hallituskin olisi voinut istahtaa riiheensä vaalipaineista vapautuneena. Vaalien lykkääminen kesäkuulle romutti hallituksen aikeet tältä osin, mikä ei ole omiaan helpottamaan päätöksentekoa riihessä.

Päin vastoin, aina yhtä tarpeellisten kompromissien synnyttäminen käynee tavallista vaikeammaksi. Puolueet kun joutuvat nyt ottamaan huomioon, miten riihessä tehtävät päätökset vaikuttavat niiden kannatukseen lähestyvissä vaaleissa. Tällä kertaa kompromisseille olisi vieläpä kysyntää enemmän kuin yleensä, sillä hallituspuolueet ovat riihen kynnyksellä esittäneet toisistaan poikkeavia näkemyksiä poikkeuksellisen monesta keskeisestä kysymyksestä.

Toki kaikki puolueet ovat valmiita jatkamaan yhteisesti sovitun ja koronan takia päivitetyn hallitusohjelman toteuttamista kuten tähänkin asti. Tunnetusti paholainen kuitenkin asuu yksityiskohdissa, ja niistä puolueilla riittää eriäviä mielipiteitä alkaen vaikkapa siitä, millaisia käytännön toimia yhteisten työllisyys- ja ilmastotavoitteiden saavuttaminen edellyttää käytännössä.

Keskusta ja vihreät esimerkiksi ovat täysin erimielisiä turpeenpolton verokohtelusta. Samalla puolella ne sitä vastoin ovat kannattaessaan vasemmistopuolueiden vastustamia työttömyysturvan kiristyksiä riittävän vaikuttaviksi todennettuina työllisyyskeinoina.

Kenties jyrkin jakolinja keskustan ja vasemmiston sekä jossain määrin myös vihreiden välillä kulkee siinä, miten hallituksen pitäisi käyttää julkisia varoja koronakriisin väistyttyä. Keskusta korostaa työllisyyttä ja kasvua edistävien uudistusten tarvetta ja panisi jo jarrua elvytykselle, jota vasemmalla haluttaisiin jatkaa vaikka maailman tappiin.

Puheenjohtaja Annika Saarikko on uhannut keskustan voivan jopa erota hallituksesta, jos riihessä ei synny tyydyttäviä tuloksia. Viesti lienee tarkoitettu vakavasti otetavaksi, vaikka keskustan lähtöhaluja hillinnee ymmärrys siitä, että puolueella on nykyisessä hallituksessa kokoaan paljon suurempi vaikutusvalta. Oppositiossa se jäisi olemattomaksi.

Hallituksen hajoaminen koronakriisin jatkuessa olisi sitä paitsi niin vakava asia, että tuskin keskustakaan haluaa ottaa sitä vastuulleen. Sama pätee toki muihinkin hallituspuolueisiin, mikä enteilee, ettei tässä kehysriihessä vielä kuulla Marinin hallituksen joutsenlaulua, vaikka vaikeuksia on tiedossa.

Saarikon viesti lienee tarkoitettu vakavasti otettavaksi.