Ehdokkaalta: Älä tule ruma kakku, tule kaunis kakku

Kirsti Vaara

”Kakku on ensin leivottava, että sen voi jakaa.”

Politiikassa kuulee näin sanottavan. Totta. Peruskakkuna on, että koulutus, terveydenhuolto, kadunhoito ja muu julkinen puoli kunnossa. Tärkeää on, että peruskakku on kunnossa. Toinen puoli asiaa on, millainen tuo kakku on.

Me kaikki varmaan olemme mieluummin jakamassa kaunista kuin rumaa kakkua. Koristeiden ei tarvitse olla kalliita, mutta tyylillä ja hyvällä maulla aseteltuja, niin että osa kakunsyöntiä on jo ilo silmälle.

Kuntalaisen näkökulmasta ajattelen, että kauneutta kuntakakussa ovat kulttuuri- sekä liikuntapalvelut. Tavallisen kaupunkilaisen on tärkeää saada osallistua niin katsojana, kuuntelijana, kokijana ammattilaisten ja harrastajien tarjoamia elämyksiä mm. teattereissa, taidenäyttelyissä, konserteissa, urheilukilpailuissa.

Yhtä tärkeää on kuntalaisen halutessaan saada osallistua itse tekemällä, maalaamalla, hiihtämällä, laulamalla, lukemalla, tanssimalla, juoksemalla pallon perässä…

Taide, tiede, viihde tai puhde sekä urheilu ja liikunta ylläpitävät mielenterveyttä.

Kulttuuri on monin eri tavoin tutkitusti hyvinvointia lisäävää ja ongelmien kannalta ennaltaehkäisevää tekemistä. Se luo ystävyyssuhteita. Se ehkäisee mielenterveysongelmia.

Kulttuurin harrastamisen mahdollisuuksia voi kaupunkimme ylläpitää ja kehittää edelleen. Se on kaupungin velvollisuus. Se syntyy rahanjaosta valtuutettujen ja lautakuntien jäsenten päätöksillä.

Paljon on tehty, mutta aika ajoin on mahdollisuuksia heikennetty. Yhteistyö monien mm. kolmannen sektorin toimijoiden kanssa on edesauttanut tarjontaa. Sitä on määrätietoisesti jatkettava.

Kouluissa tarjotut harrastukset (yksi harrastus/oppilas) on loistava tapa ohjata lapsia ja nuoria harrastusten pariin. Sen jatkaminen ja kehittäminen on syrjäytymisen torjuntaa parhaimmillaan.

Täysin reikäpäisiä ovat olleet aika ajoin heitot teatterin ja orkesterin lakkauttamisesta kaupungin toimintoina. Kaupungin kulttuuri- ja liikuntapalvelut tarjoavat korkeatasoisten esitysten lisäksi myös esikuvia kasvavalle harrastajajoukolle. Ammattilaiset ovat myös harrastajien parissa opettajina ja ohjaajina.

Asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on kaupungin vastuulla. Taide, tiede, viihde tai puhde sekä urheilu ja liikunta ylläpitävät mielenterveyttä. Nämä palvelut eivät ole pelkästään kuluerä vaan lahtelaisten hyvinvoinnin ja kaupungin elinvoiman kulmakiviä.

Kauniissa ja toimivassa Lahti-kakussa on asukkaille kattavat liikunta- ja kulttuurimahdollisuudet. Ne lisäävät kaupungin vireyttä, sen elinvoimaa, pitovoimaa sekä kaupunkilaisen hyvinvointia!

Leivotaan siis yhteistuumin kaunis kakku.

Ps. Koronatilanne on ohimenevää, niin uskon, koska olen pohjaton optimisti.

Kirjoittaja on kuntavaaliehdokas (vihr.)

Siirry vaalikoneeseen

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.