Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Ehdokkaalta | Kaivosvaltauksissa on olematon yhteiskunnallinen vastuu

Olen huolissani ulkomaisten kaivoshankkeista täällä Päijät-Hämeessä. Ulkomainen kaivosyhtiö on tehnyt valtauksen Kalkkisissa, joka kuuluu Kymijoen valuma-alueeseen. Uhkana on kauniin maiseman tuhoutuminen lyhytjänteisen kaivostoiminnan takia. Pelkään, että Talvivaaran kaltainen tragedia on mahdollinen.

Entä Helsingin juomavesi? Sekin voi olla uhattuna.

Suomen hallituksen pitää päivittää kaivoslaki vastuineen ennen kuin kaikki on myöhäistä. Tämä ei koske ainoastaan Päijät-Hämettä vaan muutakin Suomea, joissa perustetaan tai aiotaan perustaa näitä liuotusmenetelmiin perustuvia avolouhoksia.

Ilolla olen huomannut kriittisten äänenpainojen lisääntyneen näistä kaivoshankkeista. Suomessa on Talvivaaran lisäksi esimerkkejä, joissa yritysten vastuu ympäristön jälkien hoitamisesta on jäänyt vähälle.

Yleensä ne on yhteiskunta eli me veronmaksajat jälkeen hoitaneet. Esimerkiksi Kemijärven tila jäi kiistanalaiseksi Stora Enson lähdettyä Kemijärveltä tuotannon loputtua vuonna 2008.

Nyt on mahdollista tehdä suurta vahinkoa, jonka vaikutuksesta kärsivät myös muutkin Etelä-Suomen asukkaat. Paikalliset asukkaat ovat asialla vastustaessaan valtaushanketta. Kyseessä on kuitenkin heidän asumisalueensa.

Kirjoittaja on kuntavaaliehdokas (sd), Lahti