Ehdokkaalta: Yli puolet haluaisi jäädä etätöihin pysyvästi

Salla Mäkelä

Turun yliopisto oli tehnyt tutkimuksen suomalaisten etätyöhalukkuudesta ja sen mukaan 52 prosenttia haluaisi jäädä etätöihin pysyvästi. Tämä luku ei yllätä varsinkaan niiden työntekijöiden osalta, joilla on pitkä työmatkat tai työn voi tehdä itselleen sopivana ajankohtana.

Omalta osaltani etätyö on jättänyt enemmän aikaa perheelle, lemmikkieläimille ja harrastuksille.

Suurimman muutoksen on aiheuttanut työmatkojen poisjääminen Helsingin suuntaan. Nyt minulla on kolme tuntia enemmän aikaa tehdä jotain muuta, mutta mihin se aika sitten menee? Yksi aikasyöppö on ruuan laittaminen, mitä ei tarvinnut ennen miettiä arkipäivinä, kun söit työpaikan lähiravintolassa.

Sitä vastoin ajankäyttöä koirien lenkkeilyyn ja metsässä samoiluun on lisääntynyt huomattavasti.

Mitä sitten tulee tapahtumaan, kun koronarajoitukset loppuvat ja normaali arki alkaa? Monelle perheelle tämä muutos tulee varmasti aiheuttamaan haasteita. Korona-aikana on esim. hankittu enemmän kotieläimiä kuin muina vuosina, eikä niiden huolehtimista voi laiminlyödä uuden arjen alkaessa.

Kodin ja työn tasapaino on ollut osalla hyvin vaikeaa koronapandemian alusta lähtien. Erityisesti niinä jaksoina, kun alakoululaiset ovat opiskelleet kotona tai lapsi on ollut kotona päivähoidossa.

Eläimistä huolehtimista ei voi laiminlyödä uuden arjen alkaessa.

Paljon kirjallista työtä tekevät tarvitsevat ergonomisen ja rauhallisen työtilan.

Yksi ensimmäisistä asioista meillä kotona oli sähköpöydän ostaminen, jotta ergonomia olisi yhtä hyvä kuin työpaikalla. Toiseksi huonejärjestykset muutettiin siten, että kaksi työhuonetta olivat riittävän kaukana toistaan, ettei huudettu ristiin teams-palavereissa ja tietoturva säilyi.

Jotta sujuva arki toimii jatkossakin, niin etätyön tekeminen tulee lisääntymään ajasta ennen koronapandemiaa. Etätyön hyödyt ovat kiistattomat, kun kaikki osapuolet toimivat yhteisesti sovitulla tavalla ja jokainen hoitaa oman tonttinsa niin kuin tähänkin asti.

Miksi heitettäisiin romukoppaan kaiken sen mitä on opittu viimeisen vuoden aikana?

Kirjoittaja on jäsen Lahden Kokoomusnaisissa, Hämeen Kokoomusnaisissa ja kuntavaaliehdokas (kok.)

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut