Ehdokkaalta: Hollolassa ei kehätien alueella ole tilaa kierrätyspuistolle

Aki Markkola

Lahti ja samalla koko Päijät-Hämeen maakunta on valokeilassa Euroopan ympäristöpääkaupunki -statuksen vuoksi. Teemavuosi sai asiaan kuuluvan lähtölaukauksen, kun maakuntavaltuusto esitti vaihemaakuntakaavassa uuden jätteidenkäsittelyalueen perustamista Hollolaan.

Jätteidenkäsittelyalueen pitäisi pystyä vastaamaan maakunnan jäteliikenteen tarpeisiin. Tilanne alkaa olla kriittinen, sillä nykyisiltä jätteidenkäsittelyalueilta on loppumassa tila. Jätteidenkäsittelyn kanssa kipuillaan paikallisesti, kun samaan aikaan maakuntaa mainostetaan ympäristöratkaisujen osalta eurooppalaisena edelläkävijänä.

Maakuntavaltuuston päätöksen jälkeen vastuu jätteidenkäsittelyalueen etenemisestä on siirtynyt hollolalaisille. Valmisteluprosessin aikana selvisi, että kuntien mielenkiinto seudulliselle jätteidenkäsittelyalueelle on hyvin vähäistä.

Paikallisen päätöksenteon haasteet korostuvat kokonaisuuksissa, jossa pohditaan myös maakunnan hyötyjä. On kuitenkin pystyttävä arvioimaan päätöksen vaikutuksia niin paikallisesti kuin maakunnallisesti.

Myös Hollolan valtuusto on kompastellut käsitellessään strategista yleiskaavaa. Seudullisen jätteidenkäsittelyn selvitysalueelle olisikin haluttu kartoittaa mahdollisuutta sijoittaa myös muuta elinkeinotoimintaa.

Alueen valjastaminen muuhun elinkeinotoimintaan kuulostaa erikoiselta, koska alue on tällä hetkellä luontoaluetta ja täysin yksityisen omistuksessa.

Epäselväksi kuitenkin jäi, mitä mieltä Hollolan valtuusto on.

Toistaiseksi epäselväksi kuitenkin jäi, mitä mieltä Hollolan valtuusto on jätteidenkäsittelyn selvitysalueesta Salpakankaan vaikutusalueella. Valtuusto vahvistanee strategisen yleiskaavan ja vasta tulevat valtuustot tekevät lopullisen päätöksen, tuleeko Hollolaan jätteidenkäsittelyaluetta vai jatkuuko suunnittelu jossakin muualla.

Oma näkemykseni on, että Hollolan kehätien alue aiheuttaa sijainniltaan jätteiden käsittelylle liikaa haasteita, eivätkä seudullisen kierrätyspuiston tavoitteet tällä sijainnilla täyty.

Kun selvityksestä saadaan tuloksia, on niihin reagoitava. On myös uskallettava hylätä kehätien alueen hanke, jos seudulliset tarpeet huomioivaa jätteidenkäsittelyaluetta ei ole mahdollista toteuttaa.

Kirjoittaja on maakuntavaltuutettu, kunnanvaltuutettu, kuntavaaliehdokas (ps.) Hollolasta.

Siirry vaalikoneeseen

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.