Ehdokkaalta: Translain uusinta voi johtaa sananvapauden kaventumiseen

Reijo Kantoluoto

Suomen hallitusohjelmassa on ajankohtaisena aiheena translain uudistus, jota valmistellaan kaikessa hiljaisuudessa. Uudistuksessa käsitellään juridista itsemäärittelyoikeutta. Sen myötä juridisen sukupuolen voi niin halutessaan vaihtaa ilman minkäänlaista kontrollia.

Tämä laki on esimerkiksi Norjassa mennyt läpi, koska suurin osa kansasta ei ole edes tiennyt tällaisen lain valmistelusta. Nyt sama on tapahtumassa Suomessa. Translaki-aktivistit pitävät juuri Norjaa esimerkkimaana, ja haluavat Suomen ottavan mallia Norjasta.

Translain uudistaminen viivästyy loppuvuoteen – "Kertoo asioiden priorisoinnista"

Vaarana on, että mikäli itsemäärittelyn mahdollistava laki menee läpi, tulee myös Norjan mallin mukainen rikoslain tulkinta vihapuheesta menemään läpi. Eli jos esimerkiksi väittää, että vain naiset voivat synnyttää, se on vihapuhetta ja rikos.

Ymmärrän, että tällaiset väittämät kuulostavat sepityksiltä, eikä niitä siitä syystä oteta kovin tosissaan. Aiheesta on kuitenkin esimerkiksi Norjassa jo olemassa todellisia ennakkotapauksia.

Vaarana on myös, että laki rajoittaa aiheeseen liittyvää tieteellistä tutkimusta, sen rahoittamista ja sitä mitä julkaistaan ja mistä puhutaan. Kun ihmiset alkavat pelkäämään mitä voi puhua, jotteivät tulisi julkisesti lynkatuksi tai tuomituksi lain edessä, se alkaa rapauttaa yhteiskuntaa. Yhteiskunta alkaa taantumaan, jos ajattelua ja keskustelua rajoitetaan. Pelko estää keskustelemasta asioista, joista voi tehdä rikosilmoituksen.

Jos esimerkiksi väittää, että vain naiset voivat synnyttää, se on vihapuhetta ja rikos.

Vaikuttaa siltä, että tasa-arvo on kaukana tästä ideologiasta. Kun eriävistä mielipiteistä saa rikossyytteen, se alkaa saada totalitarismin piirteitä. Leimaamisella ja cancel-kulttuurilla uhkailemalla on saatu suuri osa ihmisistä hiljaiseksi. Näin lait pystytään runnomaan läpi ihmisten tietämättä.

Median olisi myös syytä katsoa peilin tässä asiassa. Media voi synnyttää lainvalmisteluista yhteiskunnallista keskustelua ja voi myös vaikuttaa siihen, että keskustelu ei polarisoidu. Jos media ei ota keskusteluun näin merkittävää asiaa, ei se mielestäni täytä yhteiskunnallista asemaansa.

Tasa-arvoa pitää tavoitella, mutta termiä ei pitäisi alistaa vain yhdelle ideologialle. Avoimella yhteiskunnalla on hintansa. Aina tulee olemaan ihmisiä, jotka käyttävät oikeuksiaan väärin.

Itse ajattelen, että tämä hinta kannattaa maksaa, koska pitkällä aikavälillä olemme huolestuttavalla tiellä, jos ryhdymme rajoittamaan sananvapautta.

Kirjoittaja on kuntavaaliehdokas (kok.).

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut