Lukijalta: Tasa-arvoinen kohtelu on tunneasia – Vieraan herättämä uhan tunne ohjaa toimintaa Tapanilassa

Juha Kukkonen

Amerikassa tummaihoisen ihmisen saattoi ampua valkoisten asuma-alueella takapihaltaan ilman syytteitä vielä jokin aika sitten. Täällä ajattelemme, että onpas tuo rasistista ja barbaarista toimintaa.

Tämä yhteisölle vieraasta kulttuurista tulevan ihmisen aiheuttama uhkakuva on evoluution saatossa syvälle porautunut tunnetila, joka on hyvin primitiivinen ja vaikeasti hallittava, koska se on tunne, joka tuottaa pelkoa, epävarmuutta ja epämiellyttävää oloa.

Tunnetta ei voi hallita järjen kautta. Tunne pakottaa toimimaan, kun tuntemattoman lajitoverin teltta ilmestyy oman telttakylän viereen.

Muukalaisen läsnäolo ei ole hyvä asia tässä tunnetilassa. Muukalaiset saattavat vaurioittaa oman yhteisön järjestystä. Ne ovat uhka. Nopeasti piirtyy mielikuva, että muukalaiset voivat viedä meiltä elintilan, elannon ja pahimmassa tapauksessa naiset.

Täällä koti-Suomessa vuonna 2021 kuitenkin harjoitetaan yhä joka päivä syrjintää etnisen taustan vuoksi samalla tavalla tämän primitiivisen uhkakuvan vuoksi, ei aivan Amerikan malliin. Täällä käytetään hienovaraisempia menetelmiä.

Erilainen ihon väri tai etninen tausta herättää yhä muukalaisvihan ja pelon tunteita. Tunteet perustuvat mielikuviin nousevasta eri näköisten ihmisten vaarallisuudesta tai erilaisuuden ymmärtämättömyydestä. Ne eivät perustu sen hetkiseen tilanteeseen tai faktaan.

Lahti varautuu asettamaan uhkasakon entisen Tapanilakodin tilojen käytölle SPR:n tehostetun tuen yksikkönä, omistaja kanteli kaupungin toiminnasta eduskunnan oikeusasiamiehelle

Lahdessa Tapanilan kartanokodin alueen eri kulttuureista tulevat, tehostetun tuen yksikössä asuvat ihmiset ovat olleet hyvä esimerkki siitä, kuinka mielikuvien synnyttämät uhkakuvat johtavat syrjintäpuheisiin ja toimintaan.

Virkamieskoneisto voi lähteä tukemaan syrjintäajattelua ja on toteuttanut sitä välillisen syrjinnän tavalla. Virkakoneiston sisältä katsoen voi ajatella, että kukaan ei huomaan syrjivää toimintaa, kun se tehdään niin sanotusti pykälien ja tulkintojen kautta.

Prosessi ei kuitenkaan valitettavasti peitä viestiä ja ymmärrystä siitä, mihin tulkinnoilla pyritään. Asioita ei haluta sanoa ääneen, mutta pyrkimys on selvä. Kyse on täysin siitä, voimmeko suhtautua suvaitsevaisesti ja humaanisti kanssaihmisiin.

Lahden Tapanilan turvapaikanhakijoista nousi meteli – Kiista kärjistyi rasismisyytöksiin ja väkivallalla uhkailuun

Kuitenkin tämä välillinen syrjintä on yhtälailla yhdenvertaisuuslain vastaista toimintaa. Tapanila-kodin tapauksessa on tapahtunut suoraa ja välillistä syrjintää. Virkamiehet ovat lähteneet näkyvästi tukemaan ajatusta, että nämä ihmiset laskevat Tapanilan alueen arvoa ja tonttien hintoja.

Kaupungin virkakoneistossa ollaan sitä mieltä, että näin voidaan menetellä. Ihmisiä jaotellaan hyviin ja ei-toivottuihin virallisesti.

Tämän lisäksi kaupungin virkakoneisto on valmis muuttamaan tulkintoja useaan kertaan ja yrittää painostaa monin keinoin vuokranantajaa, jotta tämä toteuttaisi välillisesti kaupungin tahtoman asian eli poistaisi nämä ulkomaalaistaustaiset pois alueelta. Alussa kuvatta uhkan tunne ohjaa toimintaa, ilman realismia.

Tapanilakodin omistajalta raju hyökkäys Lahden kaupunkia vastaan – viranomaisia syytetään uhkailusta, painostuksesta ja liiketoiminnan estämisestä

Alueella Tapanilan arjessa elämä on rauhallista, niin kuin asuinalueilla yleensä on. Ihmiset tulevat ja menevät hoitaen omia asioitaan. Tilanne on absurdi.

Jossakin pilvipalvelussa eli ihmisten mielissä leijuu uhkakuva, joka pakottaa tällaisiin toimiin. Mitään todellisuuspohjaa näille uhkakuville ei ole olemassa.

Kirjoittaja on Tapanilan Kartanokoti oy:n osakas.

Kommentoi