Pääkirjoitus: Kyllä kansakin sen tietää: Kuntavaalit eivät ole hallitusvaalit

Enemmistö äänestäjistä ei osta Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kaupittelemaa ajatusta kuntavaaleista hallitusvaaleina. Emmi Korhonen / Lehtikuva

Mielipidemittausten kärjessä paistattelevat perussuomalaiset ovat markkinoineet tulevia kuntavaaleja myös hallitusvaaleina, joiden tuloksesta riippuisi, onko nykyinen Sanna Marinin (sd.) hallitus oikeutettu jatkamaan tehtävässään.

Etenkään hallituspuolueissa ei perussuomalaisten viljelemä näkemys ole ymmärrettävästi saavuttanut vähäisintäkään vastakaikua. Eikä siitä innostu myöskään äänestäjien suuri enemmistö, vahvistaa Uutissuomalaisen tuore gallup.

Melkein kaksi kolmesta katsoo, ettei kuntavaalien tuloksen pidä vaikuttaa siihen, jatkaako Marinin hallitus nykyisessä kokoonpanossaan. Vastakkaista mieltä on vain vajaa viidennes eli jotakuinkin sama osuus, joka mielipidetiedusteluissa on viime aikoina ilmoittautunut perussuomalaisten kannattajiksi.

Tuore gallup vahvistaa, että perussuomalaisten on ollut helppo myydä näkemyksensä omilleen. Olisihan sekä puolueelle että sen kannattajille mieleen, jos kuntavaalien tulos heiluttaisi nykyistä hallituspohjaa niin pahoin, että pääministeri vaihtuisi Marinista Jussi Halla-ahoon (ps.). Todellisuudessa näin ei tule tapahtumaan, ja sen näyttää kansakin kyllä tietävän.

Ei edes ole kirkossa kuulutettua, että perussuomalaiset nousevat kuntavaalien suurimmaksi puolueeksi. Gallupit toki näyttävät lupaavia lukemia, mutta tulos ratkaistaan uurnilla, ja siihen vaikuttaa suuresti myös ehdokasasettelu. Se on jäänyt perussuomalaisilla edelleen varsin vajaaksi, vaikka edistystä on tapahtunut selvästi sitten viime kuntavaalien.

Merkittävin este perussuomalaisten haaveen toteutumiselle löytyy juridiikasta. Perustuslain mukaan istuva hallitus pysyy paikallaan niin kauan kuin se nauttii eduskunnan enemmistön luottamusta. Kuntavaaleissa ei hallituksen legitimiteettiä ole koskaan punnittu, eikä niin tehdä tälläkään kertaa. Korkeintaan perussuomalaiset voivat mahdollisina vaalivoittajina väittää olevansa moraalisesti oikeutettuja kokoamaan uuden hallituksen. Muiden puolueiden ei tarvitse välittää moisista vaatimuksista pätkääkään, jos tai kun ne ovat asiasta toista mieltä.

Toki kuntavaalien tulos voi horjuttaa hallitusta, jos se osoittautuu jonkin hallituspuolueen kannalta niin murheelliseksi, että houkutus siirtyä opposition puolelle käy ylivoimaiseksi. Siksi perussuomalaisen on taktisesti viisasta korostaa kampanjassaan myös valtakunnanpoliittisia kysymyksiä. Hallituspuolueiden on turha moittia tästä perussuomalaisia, sillä ne ovat itsekin tehneet kukin vuorollaan samoin istuessaan oppositiossa aiempien kuntavaalien aikana.

Perussuomalaisen on taktisesti viisasta korostaa valtakunnanpoliittisia kysymyksiä.

Siirry vaalikoneeseen

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.