Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Ehdokkaalta | Kalkkisten kaivoshankkeelle pitää antaa täystyrmäys heti alkuun

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on 31.3.2021 hyväksynyt Pallagen Oy:n varausilmoituksen käynnistää Kalkkisten 500 neliökilometrin kokoisella alueella selvityksiä ja mahdollisesti niiden jälkeen kahden vuoden kuluessa jättää malminetsintälupa mahdollisen kaivostoiminnan käynnistämiseksi myöhemmin. Varausalue käsittää Asikkalan, Heinolan ja Sysmän alueita ja hakija on nimennyt sen Kalkkisten mukaan.

Ihmetyttää suuresti, että Talvivaaran, nykyisin Terrafame, kaivostoiminnan suuret ympäristöongelmat eivät ole herättänet Tukesia suhtautumaan kriittisesti vastaavien kaivostoimintojen käynnistämiseen estämään niitä jo lähtökuopissa. Jos nykyinen kaivoslaki ei mahdollista kriittisempää ekologista, sosioekonomista ja alueellista hyötytarkastelua ennen geologisten perusselvitysten aloittamista, kaivoslakiin tulee tehdä pikaisesti muutos.

Alueen kuntia, paikallisia toimijoita, väestöä ja alueellisia organisaatioita tulee kuulla ennen Tukesin varausilmoituksen tekemistä.

"Kalkkisten kulta ei ole kaivoksessa" – kyläläiset eivät jää seuraamaan sivusta, miten kotikulmille suunniteltu malmivaraus etenee

Nyt käsillä olevalla varausalueella on arvokkaita luonnonarvoja kuten pääkaupunkiseudun veden hankinta, villin taimenen kutualue Kalkkistenkoskessa, Etelä-Päijänteen ja Ruotsalaisen kirkasvetiset järvet, joiden rannoilla on lukuisia Etelä-Suomen ruuhka-alueen mökkeilijöitä nauttimassa luonnon rauhasta ja puhtaasta ympäristöstä.

Kuten karttatulkinnasta helposti selviää, alueella on monia virtavesiä, jotka yhdistävät alueen kirkasvetisiä järviä toisiinsa. Jos kaivostoimintaa joskus alueelle muodostuu, pääsevät odottamattomassa ongelma- tai vaaratilanteessa ympäristömyrkyt leviämään laajoille alueille.

Suomen kaivoslaki vaatii pikaista päivittämistä

Koska Kalkkisten alueella mahdollisesti hyödynnettävät metallit ovat Talvivaaran lailla syvällä laajoissa sulfidiesiintymissä, niiden hyödyntämisestä seuraa armotta vastaavia ympäristötuhoja. Jos lukijat ette ole tietoisia Talvivaaran ympäristötuhoista, suosittelen katsomaan Yle Areenasta draamaelokuvan Jättiläinen.

En asu varausalueella, mutta haluan lahtelaisena kuntavaaliehdokkaana käynnistää keskustelua kyseisen varauspäätöksen mahdollisista vaikutuksista. Toivon, että moni Asikkalan, Heinolan ja Sysmän kuntavaaliehdokas otatte kantaa meille kaikille arvokkaan virkistysalueen ja luonnon moninaisuudeltaan hyvän ekologisen kokonaisuuden säilymisen puolesta.

Alueen kuntia, paikallisia toimijoita, väestöä ja alueellisia organisaatioita tulee kuulla ennen Tukesin varausilmoituksen tekemistä.

Toivon toki suuresti, että Päijät-Hämeen Liitto ja paikallinen ely-keskus tulevat omissa kannanotoissaan tuomaan esille alueen suuret luontoarvot sekä koko alueen virkistyskäytön ja sen kehittämispotentiaalin.

Joku varmaan toteaa, tälle alueelle tarvitaan työpaikkoja. Kaivostoiminta Suomessa perustuu pitkälti ulkomaisten yhtiöiden toimintaan. Siis taloudellinen hyöty kulkeutuu maamme rajojen ulkopuolelle, meille jää saastunut ja tuhoutunut luonto.

Arvostammeko kansallis­omaisuutta tarpeeksi? Kanadassa ulkomainen yritys saa kaivosoikeudet, jos kaivostoiminnan nettohyöty olisi Kanadalle suurempi kuin yrittäjälle

Kalkkisten aluetta voidaan luonnon puhtauden ja kauneuden osalta markkinoida matkailun, retkeilyn, vesiliikenteen ja niihin liittyvien hyvinvointipalvelujen kokonaisuutena.

Valitusaika Tukesin päätöksestä on 7.5.2021 asti ja tarkempaa tietoa löytyy Tukesin verkkosivuilta.

Kirjoittaja on ympäristöasiantuntija, kuntavaaliehdokas (kestävän tulevaisuuden lahti) Lahdesta.