Lukijalta: Ukraina on esimerkki Venäjän laajentumispyrkimyksestä

Jarmo Hannula

Elettiin 2000-luvun alkuvuosia ja uutinen kertoi Viron hakeneen Naton jäsenyyttä. Näin myös muut Baltian maat tekivät. Odotin kovasti Suomelta ilmoitusta samasta asiasta, sillä tilanne oli siihen otollinen, koska ovi Natoon oli raollaan ja hyväksyminen olisi ollut lähinnä muodollisuus.

"Tässä nostetaan panoksia, mutta kukaan tuskin katsoo viimeistä korttia" – tiedusteluasiantuntijan mukaan Ukrainan ja Venäjän jännitteiden taustalla on suurvaltojen voimamieskisa

1950-luvulla syntyneenä tiedän, että Venäjän (Neuvostoliitto) ikeen alla eläminen ei ole ollut kovinkaan mieltä ylentävää, sillä usein pienenkin asian eskaloituminen on johtanut Venäjän kommentteihin, joihin olemme joutuneet vastaamaan nöyristelyillä.

Kun Viro pääsi Naton jäseneksi 2005, takasi se heille paljon vapaamman ja hengitettävämmän ilmapiirin, joka myös heidän kansallisessa itsetunnossaan on havaittavissa. Suomessa ei edelleenkään tunnuta ymmärtävän todellisuutta, jossa Euroopassa eletään. Siitä muun muassa Ukraina on vaarallinen esimerkki.

Jos Ukrainan presidentin hätähuuto Natolle jäsenyyden saamiseksi ei herätä Suomen poliittista johtoa, tarvitaanko siihen Venäjän voimakas varustautuminen rajoillamme? Aivan varmasti Venäjä näin tekee ja varustautuu, jos tilanne Itä-Ukrainassa eskaloituu sodaksi tai laajamittaisemmaksi konfliktiksi.

Suomessa ei edelleenkään tunnuta ymmärtävän todellisuutta, jossa Euroopassa eletään.

Kuvittelemmeko Suomessa, että 63 Hornet-hävittäjää suojaa meitä? Näinhän olemme itseriittoisesti olettaneet jo vuosia. Natoon ei mennä vain ilmoituksella, prosessi voi viedä vuosia, ja kun puhutaan vuosista, silloin on jo mahdollisesti myöhäistä.

Ukrainan tilanne on sanan varsinaisessa merkityksessä räjähtämässä käsiin. Poliitikot, nyt on aika toimia ja herkällä silmällä ja korvalla huomioita tehden päätyä oikean suuntaiseen ratkaisuun.

Suomalaiset on itsepäinen ja kovakalloinen kansa. Olemme lyöneet päätämme Karjalan mäntyyn monta kertaa. Toivottavasti ei enää koskaan näin käy ja annetaan sen männyn kasvaa rauhassa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut