Pääkirjoitus: Vienti alkanut taas vetää hämäläisilläkin yrityksillä

Myös vierumäkeläisen Versowoodin puutavaran kysyntä on alkanut taas kasvaa Keski-Euroopassa ja Aasiassa. Sami Lettojärvi / Arkisto

Hämeen kauppakamarin alkuvuoden tilastot osoittavat lupaavia merkkejä sen puolesta, että täkäläisten yritysten ulkomaanvienti olisi elpymässä koronakriisin aiheuttamasta syvästä notkahduksesta. Vielä tammikuu meni heikosti, mutta helmi- ja maaliskuussa EU:n ulkopuolisiin maihin edellytettyjen vientiasiakirjojen määrä ylitti selvästi vuoden takaiset luvut.

Viime kuussa kasvua oli jo kuusi prosenttia. Toki vertailukohtana oli vuoden takaa juuri se kuukausi, jolloin pandemia pysäytti koko maailman. Kasvun poikkeuksellisen ripeyden vahvistaa silti myös hämäläisyrityksille viime kuussa myönnettyjen vientitodistusten määrä. Lähes 500 todistusta on suurin kuukausittainen lukema kahdeksan vuoteen.

Parin kuukauden tilastonumeroiden perusteella ei tietenkään kannata vielä julistaa koronakriisiä voitetuksi edes hämäläisten vientiyritysten näkövinkkelistä. Vasta tulevat ajat osoittavat, onko kyse pysyvämmästä ilmiöstä vai ainoastaan hetkellisestä liikahduksesta parempaan suuntaan.

Juhlajuomat kannattaa pitää jäissä senkin vuoksi, että nyt nähdyn kasvun syyt ovat yhä paljolti arvailujen varassa. Taustalla voivat olla esimerkiksi maailmanlaajuiset logistiikkaongelmat. Suomelle on saattanut olla etua siitä, että meillä ei ole turvauduttu yhtä kattaviin sulkutoimiin kuin muualla ja tavaraa on saatu pidettyä hyvin liikkeessä. Se ei ole pysyvä olotila.

Toki helmi-maaliskuun kasvuluvut kertovat ainakin osaltaan myös siitä, että markkinat maailmalla ovat alkaneet jälleen elpyä, vaikka pandemia ei ole vielä voitettu kanta. Patoutunutta kysyntää on nyt purkautumassa ja aivan uuttakin orastamassa etenkin oman koronakriisinsä jo pitkälti selättäneessä Kiinassa, jonka markkinat vetävät jo hyvin. Toisen jättiläisen Yhdysvaltainkin odotetaan kipuavan pian jaloilleen massiivisen elvytyspakettinsa ansiosta. Sekin on hyvä uutinen viennistä elävälle Suomelle.

Vienti-ihmistemme on päästävä pian maailmalle.

Yhä vahvemmat merkit kysynnän maailmanlaajuisesta viriämisestä toimivat toivottavasti meillä signaalina, joka herättää uinuvimpienkin yritysten vientiorganisaatiot huomaamaan, että kilpailu markkinaosuuksista on alkanut ja etenee kiihtyvää vauhtia.

Korona-aikana kauppaa on tehty pitkälti verkossa, mutta jatkossa uusia suhteita solmitaan ja vanhoja vahvistetaan taas yhä enenevässä määrin paikan päällä, elävien ihmisten kesken. Siksi vienti-ihmistemme on päästävä pian matkustamaan maailmalle, ennen kuin muut ehtivät poimia parhaat hedelmät päältä. Tämän haasteen selättämisessä on valtiovallallakin tärkeä roolinsa. Rokotepassilla alkaa olla jo kiire.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.