Lukijalta: Perustason sairaanhoito on syöksykierteessä

Alpo Toivola

Eeva Künnapin Esalainen (ESS 6.4.) oli loistokirjoitus. Näin meille on valitettavasti Lahdessa ja ympäristökunnissa käynyt: perustason sairaanhoito tuntuu olevan täysin hallitsemattomassa syöksykierteessä.

Potilas voi kai parhaimmillaan toivoa nopeaa ja tuskatonta loppua maahansyöksyn tapahtuessa. Ei edes hoitajan aikoja ole saatavilla, lääkäristä nyt puhumattakaan.

Seuraavaa tapahtui äskettäin, kun potilas yritti saada aikaa erityishoitajalle erääseen Lahden eteläpuolisen kunnan terveyskeskukseen käytyään ensin 25.3.2021 fysioterapeutilla, joka suositteli hoitajalle hakeutumista.

Samalla käynnillä terveyskeskuksessa yritetty varata aikaa ajanvarauksesta: ”Huhtikuun aikoja ei ole vielä avattu, soittakaa ensi viikolla.” Soitto huhtikuun alussa, ennen pääsiäistä: ”huhtikuun aikoja ei ole vielä avattu.” Soitto heti pääsiäispyhien jälkeen ensimmäisenä arkipäivänä: ”Hetkinen, minä katson, joo, valitettavasti kaikki huhtikuun ajat on jo varattu.”

Ihmetteleviä kysymyksiä: näinköhän ovat potilaat aktiivisesti pääsiäispyhinä soitelleet? Montakohan näitä jaettavia aikoja mahtoi kaiken kaikkiaan alun perin olla jaossa? Miksi aikoja ylipäätään on vain rajallinen määrä vai onko niitä lainkaan? Eikö kaikilla sairailla pitäisi olla oikeus päästä hoitoon kohtuullisen ajan kuluessa?

Onko vastuu sairaanhoidosta häivytetty himmeliin, joka koostuu erilaisista nimihirviöistä toinen toistensa sisällä, päällekkäin, limittäin, lomittain ylt'ympäriinsä ja jossa vastuu on aina jollakulla toisella? Nämä hyväkkäät vielä jakavat hommat alihankkijoille, joilla on vain tulosvastuu osakkailleen.

Se siitä (hyvinvointivaltiosta).

Näinköhän ovat potilaat aktiivisesti pääsiäispyhinä soitelleet?

Miksi lääkärin tapaaminen on tehty mahdottomaksi? – Näännytetäänkö potilas soittelurumballa unohtamaan oikeutensa saada hoitoa, jossa hänet nähdään

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut