Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leivotko mokkapaloja vai ahkeroitko talkoissa? Vastaa ESS:n kyselyyn ja kerro, mikä olisi paras tapa rahoittaa lasten harrastustoimintaa

Ehdokkaalta | Osattomuus aiheuttaa syrjäytymistä myös Lahdessa

Sosiaali- ja terveysministeriön (2020) mukaan syrjäytymistä ehkäistään osallisuutta tukemalla ja huolehtimalla peruspalveluista. Lisäksi tärkeää on auttaa vähentämään köyhyyttä ja näköalattomuutta. Suuri syrjäytymisen uhka on esimerkiksi ihmisen jäätyä työttömäksi tai päättäessä koulun. Perustoimeentulo voi ajaa köyhyyteen.

Lahdessakin on paljon koulunsa keskeyttäneitä nuoria aikuisia. Ammatillinen koulutus keskeytyy erilaisista syistä.

Tilastokeskuksen mukaan vuosina 2017–2018 Suomessa keskeytti ammatilliseen tutkintoon johtavat opintonsa 5,4 prosenttia opiskelijoista. Luvut ovat AMK-tutkinnoissa 8,7 prosenttia ja lukioissa 3,2 prosenttia. Vertailun vuoksi, jos keskeyttäneitä on esimerkiksi Koulutuskeskus Salpauksessa vuosittain satoja, asia koskettaa isoa joukkoa nuoria ja aikuisia.

Lahden kaupungin sivuilta löytyy tietoa nuorten palveluista. Koulunsa keskeyttäville palveluja onkin saatavilla: Ohjaamo neuvoo opintojen, etuuksien ynnä muun kanssa, etsivä nuorisotyö auttaa, jos osaa apua etsiä. Domino antaa psykososiaalista tukea.

Mikäli nuori aikuinen kykenee apua hakemaan tai jos lähellä on valveutunut läheinen, voi avun saanti olla helpompaa.

Ehkäisevää ja etsivää sosiaalityötä kaivataan edelleen lisää, jotta osattomuus vähenisi.

Itse olen huolissani nuorista aikuisista, jotka kerta toisensa jälkeen epäonnistuvat eivätkä löydä paikkaansa koulumaailmasta tai työelämästä. He syrjäytyvät ja jäävät kotiin toimeentulotuella eläjiksi. Nykyinen toimeentulotukijärjestelmä mahdollistaa minimitoimeentulolla syrjäytymisen vuosikausiksi.

”Rangaistuksena” toimeentulotukea voidaan leikata, muttei lopettaa, vaikka ihminen ei kykenisi esimerkiksi tarjottuun koulutuksen tai työkokeilun piiriin. Juuri nämä ihmiset ovat alttiita syrjäytymään. Lisäksi osalla heistä on mielenterveys- tai päihdeongelma, jotka ovat jääneet hoitamatta.

Lahti on lisännyt matalan kynnyksen palveluita, mutta ne eivät tavoita kaikkia nuoria aikuisia. Miten Lahti voisi kehittää palveluita heille ja miten heidät voisi löytää tilastoista avun piiriin. Tässä olisi kaupungille kehittämisen paikka.

Valtuutetut yli puoluerajojen ovat huolissaan syrjäytymisestä ja kaupunkimme päihde- ja mielenterveysongelmista. Ennaltaehkäisevää sekä etsivää sosiaalityötä kaivataan edelleen lisää, jotta osattomuus vähenisi kaupungissamme.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu ja kuntavaaliehdokas (sd.) Lahdesta.