Ehdokkaalta: Sote-uudistus punnitsee ehdokkaiden etiikan

Esa Lukkarinen

Sote-uudistus tuo Lahdelle näillä näkymin vuodesta 2023 lähtien historiallisia mullistuksia pienentyvien verotulojen myötä, kun kunnalle kuuluvista palveluista putoaa suuri osa pois. Samalla kuntalaisten maksama veroäyri pienenee, mutta kunnan vastuulle kuitenkin jää edelleen muun muassa asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen.

Mihin palveluihin, perus-infrastruktuurin ylläpitoon ja millaiseen kehitystyöhön tulevat kunnanvaltuutetut haluavat kaupungin tulevasta budjetista prosentuaalisesti eniten käytettävän?

Klusteri-toimintapa tulee korostumaan hyvinvointialueen ja kuntien välisessä työnjaossa, jotta sote-palvelut onnistuttaisiin tuottamaan täysipainoisesti. Työikäisten sosiaalipalveluiden, kasvatus- ja opetustoimen sekä lapsiperheitten ja lastensuojelun osalta tätä yhteistyötä tarvitaan laajasti.

Jos säästöjä päihde- ja mielenterveyspalveluihin tai lastensuojeluun kohdistetaan, ongelmat kertautuvat.

Kuntaliiton teettämässä tutkimuksessa on noussut esiin kaksi kokonaisuutta, joiden tehtävien väliset integraatiotarpeet ovat jatkossa suurimmat: Neuvolapalvelujen, kouluterveydenhuollon ja oppilashuollon, lapsiperheiden sosiaalipalvelujen, lastensuojelun ja osan työikäisten sosiaalipalveluista todettiin tutkimuksessa liittyvän kiinteästi kuntien vastuulle jääviin peruspalveluihin. Lisäksi yksittäiseen asiakkaaseen kiinnittyvään ”hoiva- ja hoitopalveluklusteriin” sijoittuivat perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon, vanhuspalveluiden ja vammaispalveluiden tehtävät sekä päihde- ja mielenterveyspalvelut.

Mikä on kuntavaaliehdokkaiden todellinen tahtotila investoida tai tinkiä edellä mainituista yksittäisistä palveluista? Tässä tulevien edustajien eettiset ja moraaliset arvovalinnat tullaan todella punnitsemaan.

Se on ainakin varmaa, että jos säästöjä esimerkiksi päihde- ja mielenterveyspalveluihin tai lastensuojeluun kohdistetaan, eikä näitä lahtelaisille erittäin tärkeitä palveluja saada heti alusta alkaen sote-klusterimuottiin toimiviksi, ongelmat näiden palveluiden käyttäjillä kertaantuvat vaikeammin ja kalliimmin ratkaistaviksi.

Kirjoittaja on kuntavaaliehdokas (pro lahti, sit.).

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut