Lukijalta: Lahti Energian tulkinta tietoturvasta hämmentää edesmenneen omaisia

Jouni Heikkilä

Iäkäs naishenkilö joutui sairaalahoitoon noin kuusi vuotta sitten, eikä hän sieltä enää koskaan kotiutunut, vaan kuoli 2020.

Hänellä oli Lahdessa asunto, johon sairaalassa olonkin aikana toimitettiin sähköä Lahti Energian toimesta, asunto oli tyhjillään tuon 6 vuotta. Hänen lähiomaisensa hoiti Lahti Energian laskujen maksamisen noutamalla laskut asunnosta.

Nyt laskut aina maksanut omainen kysyi Lahti Energian asiakaspalvelusta, voiko laskun lähettää eri osoitteeseen, ettei tarvitsisi hakea vainajan osoitteesta, ja omainen edelleen maksaisi laskut. Tähän Lahti Energia ei suostunut vedoten asiassa henkilötietolakiin ja tietoturvaan.

Niin kauan, kuin kaikki vaatimukset eivät täyty, Lahti Energia toimittaa laskun jo kuolleen henkilön osoitteeseen.

Lahti Energia vaatii nyt kirjalliset suostumukset kaikilta perikunnan osakkailta, että he hyväksyvät laskun toimittamisen toiseen osoitteeseen. Perikunnan osakkaita on lukuisia ja he asuvat muun muassa Ruotsissa ja Kanadassa.

Ilmeisesti Lahti Energia ei edes hyväksy ”suostumusta” ilman allekirjoitusta, vaikka asiakirja toimitettaisiin sähköpostissa ilman allekirjoitusta. Lieneekö kaikilla osakkailla edes sähköpostia; kaikki perikunnan osakkaat ovat jo iäkkäitä.

Niin kauan, kuin kaikki nuo vaatimukset eivät täyty, Lahti Energia toimittaa laskun jo kuolleen henkilön osoitteeseen, jossa ei edelleenkään kukaan asu. Ratkaisu voisi olla se, että lasku pantaisiin kirjekuoreen, johon kirjoitettaisiin omaisen eli laskun vastaanottajan tiedot, ei muuta.

Sähkön myynnin laskuttajaa Oomia ja sen osuutta asiaan ei mielestäni ole syytä edes käsitellä tässä yhteydessä.

Lahti Energia, miten ja kenen tietoturva omaisten ehdottamassa menettelyssä vaarantuisi?

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut