Pääkirjoitus: Hallituksen exit-suunnitelma on pitkälti kiinni ihmisten omasta käyttäytymisestä lähikuukausina

Pääministeri Sanna Marin julkisti virkamiesten säestämänä hallituksensa alustavan suunnitelman koronarajoitusten vaiheittaiseksi purkamiseksi. Jussi Nukari / Lehtikuva

Ääni kellossa oli muuttunut vain parissa viikossa synkistelystä varovaiseen toiveikkuuteen, kun pääministeri Sanna Marin (sd.) esitteli perjantaina hallituksensa alustavan suunnitelman koronarajoitusten vaiheittaiseksi purkamiseksi kesää kohti.

Pessimismi teki tilaa optimismille, koska tautitilanne näyttää kääntyneen pääsiäisenä parempaan suuntaan päinvastaisista ennakko-odotuksista poiketen. Nyt tähän lupaavaan saumaan julkistettu exit-suunnitelma vahvistaa keskeneräisenäkin luottamusta sen puolesta, että koronapiina olisi vihdoin helpottamassa ja tulevana kesänä päästäisiin viettämään nykyistä paljon normaalimpaa elämää vähintään viime kesän malliin.

Kansalaiset ovat rohkaisunsa ansainneet noudatettuaan rajoituksia ja suosituksia kiitettävän kurinalaisesti koko pitkän ja synkän talvikauden. Aiheellisesti Marin kuitenkin varoi antamasta tilanteesta niin ruusuista kuvaa, että se olisi ollut tulkittavissa luvaksi alkaa elää jo nyt niin kuin ennenkin.

Tartunnat ovat niin selvässä laskussa, että poikkeusoloista saatetaan päästä jo tässä kuussa. Silti ollaan yhä kaukana luvuista, jotka hallitus on asettanut enimpien purkutoimien edellytykseksi.

Exit-suunnitelman toteuttaminen nyt kaavaillussa muodossa riippuukin paitsi rokotusten etenemisestä myös ja ennen kaikkea ihmisten omasta käyttäytymisestä lähiviikkoina ja -kuukausina. Järjen käyttö on jatkossakin sallittua, vaikka viranomaisilta ei tulisi uusia määräyksiä kontaktien minimoiseksi ja maskin käyttämiseksi.

Perustuslakiin törmänneiden liikkumisrajoitusten valmistelusta hallitus sai ansaitsemansa moiteryöpyn, mistä opiksi ottaneena se on nyt lähtenyt avoimemmalle tielle. Lausuntokierros on poikkeuksellisesti avoin kaikille, ja hallitus toivottavasti ottaa palautteesta huomioon parhaat palat riippumatta siitä, kuka ne tarjoilee.

Koronaviruksen liikkeitä on mahdotonta ennakoida täydellisesti.

Elinkeinoelämän suunnalta on jo kuulutettu konkretiaa ja tarkempia päivämääriä siitä, milloin yritystoimintaa ja tapahtumia voitaisiin jälleen avata. Hallituksen kalvoilta löytyi vain kuukausia eikä päiviä kenties siksi, että tarkemmat ajankohdat tulkittaisiin helposti lupauksiksi, joista hallitus ei halua joutua tilille niiden mahdollisesti pettäessä.

Varovaisuuden ymmärtää, vaikka se jättää suunnitelman toteutumisen vielä pitkälti arvailujen varaan. On vain realismia, että tässä kohtaa ei voida laatia niin vedenpitävää exit-suunnitelmaa, etteikö sitä pitäisi korjata ennen kuin kesä koittaa. Tästä ei kannata syyttää hallitusta vaan koronavirusta, jonka liikkeitä on mahdotonta ennakoida täydellisesti.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.