Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Ehdokkaalta | Tetu-yksikön sijainti eriarvoistaa asuinalueita

Etelä-Suomen Sanomissa 16.2.2021 julkaistussa kirjoituksessani otin kantaa maahanmuuttajille tarkoitetun Tapanilan tehostetun tuen (tetu) yksikön siirtämiseksi pois Lahdesta. Sain kirjoituksen jälkeen kysymyksiä, että miksi tetu-yksikkö pitäisi siirtää pois ja minne.

Mielestäni minkäänlainen päihde- ja mielenterveysongelmaisten hoito-osasto ei kuulu kenenkään takapihalle eikä koulun tai päiväkodin viereen, on kyse turvapaikanhakijoista tai kantasuomalaisista. Yksikön sijainti eriarvoistaa asuinalueita ja vähentää niiden vetovoimaisuutta. Yksikön mukanaan tuomat haasteet asuinympäristölle eivät ole niin ongelmattomia kuin on haluttu antaa ymmärtää.

Ensinnäkin SPR:n tulisi myöntää, että tetu-yksikkö on hoitolaitos tai vähintäänkin hyvin hoitolaitoksen kaltainen. Asian kiistäminen nyanssieroilla ei mielestäni ole kovin kestävällä pohjalla SPR:n kaltaiselta toimijalta. Tetu-yksikössä on paljon erityispiirteitä, jotka poikkeavat täysin normaalista ryhmäasumisesta, jolla toimintaa on perusteltu.

SPR toivoo avointa suhtautumista lähialueen asukkailta, vaikka sen oma toiminta näyttää ulkoapäin katsottuna salailevalta ja ongelmia vähättelevältä. Yksikön lopullisen perustamispaikan sijainti pidettiin molemmilla kerroilla loppuun asti kuntalaisilta pimennossa (Myllypohja/Jalkaranta). Lisäksi tiedottamista venytettiin käytännössä niin pitkään, että yksikkö oli jo toiminnassa, koska vastustus oli SPR:n tiedossa.

On aivan sama, kuinka monta "avoimet ovet"-tilaisuutta yksikössä järjestetään sen jälkeen, kun yksikkö on kaikessa hiljaisuudessa aloittanut toimintansa. Tarkoitus pyhittää keinot -toimintatapa tuntuu olevan nykypäivän strategia monellakin eri taholla.

Tuntuu myös, että SPR piiloutuu vuokranantajan selän taakse. Lahden kaupunki antoi viime syksynä SPR:n ylläpitämälle yksikölle kehotuksen keskeyttää toimintansa. Tetu-yksikön olisi pitänyt lopettaa toimintansa viime vuoden loppuun mennessä. Jää nähtäväksi, muuttaako hallintopakkomenettely tilannetta.

Tetu-yksikkö pitää siirtää HUS:n alueelle, jossa resurssit ovat paremmat ja alueella määrällisesti eniten turvapaikanhakijoita.

Tetu-yksikön uudelleensijoittamisen tapahtuessa Lahden kaupungin ei tule vuokrata tiloja yksikölle, jossa hoidetaan koko Suomen kuntoutujat. Omasta mielestäni tetu-yksikkö pitää siirtää HUS:n alueelle, jossa resurssit ovat paremmat ja alueella määrällisesti eniten turvapaikanhakijoita.

Esimerkiksi Tuusulassa Kellokosken psykiatrinen sairaala on ollut lakkautuksen jälkeen tyhjillään ja siitä lähtien sille on mietitty kunnassa kuumeisesti käyttötarkoitusta. Julkisuudessa yhtenä vaihtoehtona esitettiin turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusta. Kellokosken lakkautuspäätöstä kritisoineet mielenterveystyöntekijät toivat esiin muun muassa sairaala-alueen laajan ja rauhallisen ympäristön potilaille.

Nykyisille valtuutetuille suosittelen tervettä Lahti ensin -ajatusmallia. Vaikutusmahdollisuuksia Maahanmuuttoviraston suuntaan on, jos vain tahtoa päättäjiltä löytyisi.

Kirjoittaja on kuntavaaliehdokas (ps.) Lahdesta.