Lukijalta: Hölmöily ”uudistusten” kanssa vie huonompaan suuntaan

Mika Yli-Kaakinen

Kiitos Fuat Wafinille tärkeän asian esille tuomisesta ( Itä-Häme 6.4.). Tähän asti Lahden kukkoilua Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä on rajoittanut äänileikkuri, eli Lahti ei ole voinut päättää asioista yksin. Nyt tämä äänileikkuri olisi jäämässä pois. Tämä hölmöily näiden ”uudistusten” kanssa tuntuu menevän vain huonompaan suuntaan.

Yle uutisoi 29.3., että mikäli sote-lakiesitys menee nykyisessä muodossaan läpi, isot kunnat määräävät sen jälkeen pienempien kuntien terveyspalveluista. Eli jos ajatellaan nyt Päijät-Hämettä, niin Lahti jyrää massallaan pienemmät kunnat, eikä meillä ole enää mitään sanottavaa omista palveluistamme.

Kun katsomme tuonne keskuskuntaamme päin, nähdään minkälaiseen kaaokseen siellä on ajauduttu, ensin Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ja sen jälkeen Harjun terveyden kanssa. Samaa herkkua olisi meille muillekin tarjolla jatkossa. Yhtä typerä maakuntauudistus vie meiltä muutkin palvelut samasta syystä eli jatkossa meidän valtuustoilla ja muilla päättävillä elimillä ei ole mitään virkaa, kun kaikki sanellaan Lahdesta.

Tämäkö on jonkun mielestä demokratiaa? Minun mielestäni ei, vaan ollaan menossa kohti oligarkiaa (harvainvalta), jossa muutama ihminen päättää lähes kaikesta eli tiivistettynä se on lähidemokratian loppu. Tässä tehdään myös suurta suurempi kuntauudistus ja monet pienet kunnat katoavat kartalta. Myös omat sote-asiansa erinomaisesti hoitaneet kunnat, kuten Heinola, joutuvat luopumaan loistavista palveluistaan.

Olen tarkkaan seurannut tätä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän uusinta älynväläystä eli Harjun terveyttä, joka tällä hetkellä vastaa Lahden, Iitin ja Kärkölän perusterveydenhuollosta. Yhtymän suunnitelmissahan on jakaa Mehiläisen ilosanomaa jatkossa muihinkin maakunnan kuntiin. Nyt on jo paljon uutisoitu sekä käyty keskustelua, kuinka koville henkilökunta on joutunut kaikkien muutosten kanssa. Useampi on jo irtisanoutunutkin.

Omasta ja entisten työkavereiden puolesta tiedän, että noissa ulkoistuksissa joutuu henkilökunta todella pulaan ja luvattoman koville. Nyt siellä puhutaan jo tulospalkkauksen tuomisesta mukaan. Urakkatyö ja liukuhihnatoiminta sopiikin tosi hienosti terveydenhuoltoon. Näissä ulkoistuksissa kun aina se yksityinen toimija tulee tekemään tiliä ja ruuvia kiristetään loputtomiin.

Kaiken pahan alku ja juuri ovat Lahden päättäjät, joilta rahaa löytyy mielikuvituksellisiin projekteihin, mutta ei kunnan tärkeimpiin palveluihin.

Myös asiakkaat alkavat olla loppuun väsyneitä tähän, nyt asioita hoidellaan puhelimitse hoitajan tai puheluautomaatin kanssa. Oikeaa potilaskontaktia ei synny, ellei ole todella hengenhätä. Silloin oikea osoite onkin Akuutti, joka on hoitanut oman roolinsa erinomaisesti. Olenkin jo pelännyt, koska yhtymän johto alkaa sitäkin hämmentämään.

Kaiken pahan alku ja juuri ovat Lahden päättäjät, joilta rahaa tuntuu löytyvän mitä mielikuvituksellisimpiinkin projekteihin, mutta yhteen kunnan tärkeimmistä palveluista sitä ei tunnu löytyvän. Sillä Lahti sai aikoinaan huonon maineen lääkärien keskuudessa, ja heidän rekrytoinnissaan oli suuria ongelmia. Pitkälti sen seurauksena Lahden perusterveydenhuolto ulkoistettiin.

Harjun Terveyttä perustettaessa aikaisempia ulkoistuksia pidettiin yhtenä syynä sen perustamiseen. Tulee mieleen vanha sananlasku, että kun annat pirulle pikkusormen, niin...

Kuvittelin jo Juha Sipilän (kesk.) ja kokoomuslaisten ajaman sote-mallin olevan typeryyden ruumiillistuma, mutta olinkin väärässä. Tämä viritys ei ole yhtään sen parempi.

Ehkä eniten minua ärsyttää joidenkin, korkeissa päättävissä elimissäkin toimivien henkilöiden, lapsenmielisyys ja sinisilmäisyys. Nämä kun uskovat kaiken säilyvän ennallaan. Minä väitän, että ei todellakaan säily.

Kirjoittaja on terveydenhuollon ict-ammattilainen, evp Heinolasta.

Ehkä eniten minua ärsyttää joidenkin, korkeissa päättävissä elimissäkin toimivien henkilöiden, lapsenmielisyys ja sinisilmäisyys.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut