Lukijalta: Hoitotyöntekijöiden tilanteeseen herättävä

Merja Mäkisalo-Ropponen

Viime viikkoina on eri puolilta Suomea kuulunut yhä vakavampia hätähuutoja siitä, ettei koulutettuja hoitajia saa enää edes vakituisiin työsuhteisiin, puhumattakaan siitä, että sijaisia olisi saatavilla. Koronaepidemia on varmasti vaikeuttanut tilannetta, mutta hoitajapulan syyt ovat paljon syvemmällä ja kauempana.

Arvostus hoitotyöntekijöitä kohtaan tulee esille juhlapuheissa, mutta käytännössä hoitajat kertovat työstään ihan jotain muuta. Heitä ei kuulla eikä kuunnella. Heidän asiantuntemustaan ja osaamistaan ei arvosteta eikä hyödynnetä.

Vähättelyä on myös kuvitella, että hoitotyön ongelmat korjautuvat pelkästään henkilöstömitoituksia korjaamalla, ilman että samalla keskustellaan henkilökunnan osaamisen ja ammattitaidon merkityksestä.

Jo käsipareista puhuminen osoittaa vähättelevää suhtautumista hoitotyössä tarvittavaan osaamiseen ja asiantuntijuuteen. Hoitotyön vähättelyä menneinä vuosina oli myös se, että lähihoitajien koulutuksessa poistettiin soveltuvuuskokeet, aivan kuin kuka tahansa soveltuisi hoitotyöhön.

Toki resursseillakin on merkitystä, ja yksi keskeinen syy alalta pakoon ovat työolosuhteet. Jatkuvasti liian pieni henkilökuntamäärä suhteessa potilaiden määrään tai hoitoisuuteen nähden aiheuttaa jatkuvaa henkistä rasitusta, kun työtä ei pysty enää tekemään oman ammattietiikan mukaisesti.

Kun tähän lisätään työnantajan jatkuvasti kiristyvät vaatimukset tehdä enemmän ja nopeammin, on monella hoitotyöntekijällä vain kaksi vaihtoehtoa: tukahdutat eettisten omatunnon ja lakkaat ajattelemasta, miltä potilaasta ja asiakkaasta tuntuu tai vaihdat työpaikkaa – tai yhä useammin myös alaa.

Toki resursseillakin on merkitystä, ja yksi keskeinen syy alalta pakoon ovat työolosuhteet.

Arvostukseen liittyy myös palkkaus. Entistä kummallisemmaksi asia tulee, kun otetaan huomioon hoitotyöntekijöiden vastuullinen työ. Hoitotyöntekijöiden ammattitaidon varassa on usein ihmisten henki, terveys ja elämän laatu.

Jos halutaan, että meillä on tulevaisuudessakin päteviä ja osaavia hoitotyöntekijöitä ei koulutuspaikkojen lisääminen yksin riitä. Nyt on laitettava myös työolosuhteet, palkkaus, johtaminen ja urakehitysmahdollisuudet kuntoon. Tämä olisi sitä arvostusta, jota hoitotyöntekijät toivovat juhlapuheiden sijaan.

Kirjoittaja on kansanedustaja (sd.).

Hoitajien haku ulkomailta etenemässä: jos kaikki etenee suunnitelmien mukaan, ensimmäinen ryhmä on Päijät-Hämeessä reilun vuoden päästä

Koko elämä imeytyi koronaan – sairaanhoitajien raskas vuosi päättyy koronapotilaiden hoitoon ja huoleen jaksamisesta

Hyvinvointiyhtymä ostaa palveluja sadoilta pieniltä ja keskisuurilta yrityksiltä: Yksi niistä on Aurio Hoiva, joka on kasvanut huimasti viime vuosina

Ihmisoikeudet kuntoon ennen hoitajatuontia

Kommentoi