Lukijalta: Vaarallinen latu karkottaa hiihtäjät Nastolassa

Yrjö Seppänen

Nastolan urheilukeskuksesta itään päin kulkeva hiihtolatu on ollut erityisen suosittu nyt koronan aikaan. Enimmäkseen harjun päällä kulkeva reitti on maisemiltaan kaunis, ja enimmäkseen tasamaalla, joten se sopii monille kuntoilijoille.

Pari kilometriä urheilukeskuksesta itään latu ylittää Toivonojantien, minkä jälkeen se sukeltaa jyrkkään alamäkeen, joka päättyy synkkään kuusikkoon. Mäen alla ladussa on jyrkkä, jopa hengenvaarallinen mutka.

Eräs tuntemani hiihtäjä kaatui mutkassa niin pahasti, että menetti tajuntansa. Itse meinasin törmätä vastaantulevaan latukoneeseen – mutkassa ei ole tilaa väistää kuusikon takia, ja mäen jyrkkyyden takia vauhti on laskijalla kova. Moni hiihtäjä kääntyykin ennen tätä mäkeä takaisin tai kävelee sen alas.

Toivonojantien ja Vierumäentien välillä latu ylittää useaan kertaan Uusikartanontien reilun kilometrin matkalla. Kun tietä aurataan, hiekkaa lentää tien vieressä ja sen yli kulkevalle ladulle niin, että sukset ovat vaarassa tärveltyä. Monet hiihtäjät ovatkin äänestäneet suksillaan, ja välttävät tätä väliä.

Huonomman pätkän jälkeen latu jatkuu taas hyvänä, ja monet hiihtäjät lähtevät mieluummin ladulle vasta sen jälkeen. Uudenkylän seurojentalolla onkin näkynyt tänä talvena niin paljon autoja, ettei sekaan mahdu.

Kyse on tosiaan reilun kilometrin pätkästä latua. Jos ladun siirtäisi hieman eri kohtaan ja tekisi tunnelin Vierumäentien ali, saisimme hienon reitin, joka jatkuisi keskeytymättä Iitin rajalle asti. Tunneliin voisi varmaan saada EU-tukeakin. Lahti Euroopan ympäristöpääkaupunkina olisi hieman vihreämpi, kun hiihtäjien ei tarvitsisi autoilla päästäkseen ladulle.

Eräs tuntemani hiihtäjä kaatui mutkassa niin pahasti, että menetti tajuntansa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.