Ehdokkaalta: Itsenäistä pidetään usein vastarannan kiiskenä

Jyrki Joensuu, Kristiina Joensuu

Etelä-Suomen Sanomissa 2.4. kansanedustaja Lulu Ranne (ps.) kehotti luottamushenkilöitä itsenäiseen ajatteluun. Itsenäiset herkästi leimataan riidan haastajiksi ja yhteistyökyvyttömiksi.

Uudet kunnallispoliitikot tuovat uusia näkemyksiä ja asiantuntemusta. Eniten uudistumista tuovat ne, jotka tulevat politiikan ulkopuolelta. He tarvitsevat rohkeutta valtuustokauden alkaessa.

Kokemus on tärkeää, mutta ”kokemus” on myös este epäterveiden käytäntöjen poistamiselle. Kokeneille kertyy henkilökohtaisia etuja, esimerkiksi urasuunnitelma, jonka tavoitteilla ei ole tekemistä kunnan edun kanssa, ja tästä uusi luottamushenkilö pettyy.

Hän on kuin työpaikkaan tuleva uusi työntekijä. Hän huomaa sellaista, jolle muut ovat sokeutuneet, mutta tulokkaan järkevät ehdotukset teilataan: ”Me ollaan hommat hoidettu aina näin. Älä meitä rupea neuvomaan ja arvostelemaan.”

Latistamisen keinot ovat monet, ja niiden tuloksena uusi työntekijä lähtee tai sopeutuu ja lakkaa kehittämästä työpaikkaa. Politiikassa lähtemisen muoto on toiseen ryhmään siirtyminen, mikä on ymmärrettävää, mutta varjopuoli on toiminnan pirstaloituminen.

Tavallista on itsenäisesti ajattelevan leimaaminen vastavirran kiiskeksi tai jopa henkisesti häiriintyneeksi. Asiat henkilöidään kielteisesti kuin somessa ikään. Puoluetovereiden lojaliteettiin ei voi luottaa, koska juuri heidän varpailleen astuu se itsenäisesti ajatteleva.

Latistamisen keinot ovat monet, ja niiden tuloksena uusi lähtee tai sopeutuu.

Lautakuntapaikkojen ja muiden tehtävien jakaminen on sählinki, jossa ammattiosaaminen ehkä jää hyödyntämättä. Ristiriita kuntalaisten hyödyn ja politiikan toteutumisen välillä on vihlova.

Suosituksia uusille luottamushenkilöille: Selvitä, miten asiat todellisuudessa ovat. Älä usko kaikkea. Tutki, ajattele itse. Tee yhteistyötä niiden kanssa, joille kuntalaisten etu on tärkein. Laadi tärkeysjärjestys kunnan tehtäville. Älä stressaannu, et ole kaikkivaltias. Älä masennu haukuista. Aina roiskuu, kun rapataan.

Kirjoittajista Jyrki Joensuu on erikoislääkäri, kuntavaaliehdokas (ps.), Kristiina Joensuu erikoislääkäri, kuntavaaliehdokas (kok.), molemmat Hollolasta.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut