Kalle Jokisen Vierailija-kirjoitus: Puheista tekoihin, pimeydestä valoon

Kalle Jokinen

Koronapandemia on vaikuttanut voimakkaasti ihmisten elämään jo yli vuoden ajan. Hallituksen reagoivan päivittäisjohtamisen sijaan tarvitaan määrätietoista johtamista, ennakoimista sekä suunnitelmallisuutta kriisistä ulospääsyyn. Paljon on kiinni siitä, kuinka hyvin tauti onnistutaan tukahduttamaan rokottamalla.

Yritysten ja työntekijöiden pitkään jatkunut epävarmuus, jäissä oleva kulttuuri- ja tapahtuma-ala, lasten ja nuorten hyvinvointi ja yleinen väsymys koronaan ovat yhtälö, joka vaatii vastauksia. Tarvitaan selkeitä esityksiä, miten korona selätetään. Ketään ei lämmitä pääministeri Sanna Marinin (sd.) omakehu, kuinka hyvin pandemiaa on Suomessa hoidettu ja samaan hengenvetoon toteamus, että poikkeustilanne voi kestää vielä vuosia.

Selkeää suuntaa ei ole, viime viikolla hallitus suunnitteli perustuslain vastaisia liikkumisrajoituksia ja tällä viikolla puhe kääntyi jo lupaukseen normaalista juhannuksesta. Kokonaiskuva koronan hoitamisesta puuttuu, eikä Suomi kestä päämärätöntä ajelehtimista enää pitkään.

Tiedotusvälineille tuntuu riittävän uutiseksi, että hallitus kokoontuu Säätytalolle pohtimaan ja ministerit antavat päivittäin portailla pontevia lausuntoja, vaikka mitään konkreettista pandemian päättymiseksi ei aikaan saakaan. Kokoomukselle se ei riitä, siksi julkaisimme viikko sitten exit-strategian, josta toivomme hallituksenkin saavan apua.

Tarvitaan konkreettinen näkymä siitä, koska ja miten pandemia oikeasti saadaan painettua alas. Se luo uskoa tulevaan ja sitouttaa suomalaiset paremmin elämää rajoittavien koronatoimien noudattamiseen.

Rajaturvallisuuden löperö johtaminen on johtanut siihen, että virusmuunnosten leviäminen Suomeen on ollut liian helppoa. Rajojen on annettu vuotaa virusta maahan jo yli vuoden, eikä vieläkään rajoillamme ole otettu käyttöön tartuntatautilain mahdollistamaa pakkotestausta.

Hallituksen on asetettava tavoitteellinen päivämäärä sille, milloin kaikki halukkaat aikuiset on rokotettu.

Olin viime keväänä edistämässä ministerien kautta luotettavien pikatestien saamista Suomeen, jostain syystä ei kelvannut. Tehtyjen virheiden pohtimisen sijasta on kuitenkin tärkeämpää katsoa eteenpäin.

Hallituksen on tuotava eduskuntaan lakiesitys, jolla Suomen rajalla vaaditaan tuore negatiivinen testitodistus. Sen lisäksi maahantulijat on testattava pakollisilla pikatesteillä ja karanteenitarpeessa olevat vietävä suoraan rajalta karanteenihotelliin.

Kaikki virustapaukset, jotka voidaan rajalla estää, vähentävät maan sisäisiä rajoitustoimia. Nyt tarvitaan hallitukselta rajatoimia koskevat lakiesitykset eduskuntaan, kiitos.

Hallituksen on asetettava tavoitteellinen päivämäärä sille, milloin kaikki halukkaat aikuiset on rokotettu. On myös tehtävä huolellinen massarokotussuunnitelma henkilökunnan työvuoroista alkaen ennen kesälomia, joihin erityisesti kovassa paineessa oleva hoitohenkilökunta on oikeutettu. Alustavan aikataulun asettaminen helpottaa ihmisten ja yritysten ennakointia tulevaan.

Yrityksille, joiden elinkeinonvapautta on koronaperusteella rajoitettu, on mitättömien almulupausten sijasta kerrottava, milloin paluu normaaliin toimintaan voi alkaa. Tämä on täysin välttämätöntä, jotta taloudellisessa ahdingossa, velka- ja ulosottokierteessä jo olevien yrittäjäperheiden koronatunnelin päässä pilkottaisi junan valon sijaan edes hento kevätauringon säde.

Kirjoittaja on kansanedustaja (kok.) Hämeestä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.