Ehdokkaalta: Työmarkkinoille ei tarvita lisää epävakautta

Nina Päivärinta

Teknologiateollisuus ry:n ilmoitus jakautua kahteen eri järjestöön on edesvastuutonta toimintaa. Korona on jo yli vuodenajan vaikeuttanut yritysten toimintaa. Irtisanomiset ja lomautukset ovat lisääntyneet.

Viime vuonna kolmikanta esitti toimivan ratkaisun tukemaan yrityksiä sekä työntekijöitä. Noita toimia olivat yhteistoimintaneuvotteluiden käyminen lyhemmässä ajassa sekä työttömyysturvan karenssien määrä-aikainen poistaminen ja niin edelleen. Näillä toimilla tuettiin yhteiskuntaa ja kannettiin vastuuta yhdessä. Koronatilanne jatkuu edelleen, tilanne on haastava. Emme tarvitse lisää hankaluuksia.

Kolmekantaisella sopimisella on pitkä historia alkaen tammikuun kihlauksesta yli 80 vuotta sitten. Ammattiyhdistysliike hyväksyttiin virallisesti neuvottelukumppaniksi. Tästä alkoi yhteistyö elinkeinoelämän sekä maamme hallituksen kanssa. Tällä yhteistyöllä on tehty lukuisia eri alojen työehtosopimuksia, joilla on turvattu säälliset työolot sekä kaikki työelämän pelisäännöt helpottamaan arkea työelämässä.

Paikallisesti on vielä yhteistyössä luottamusmiesten sekä henkilöstöpäällikköjen kanssa pystytty sopimaan vieläkin parempia sopimuksia kuin työehtosopimukset tarjoavat.

Työehtosopimuksilla on pystytty turvaamaan eri aloille sopivimmat työehdot. Lisäksi maassamme on yleissitovat työehtosopimukset, mikä tarkoittaa, että kaikille työntekijöille turvataan työehdot, myös järjestäytymättömille.

Teknologiateollisuuden ilmoitus jakautua kahteen eri järjestöön on edesvastuuton. Toisessa olisivat järjestäytyneet työnantajat ja toisessa ne työnantajat, jotka eivät halua noudattaa työehtosopimuksia eli järjestäytymättömät työnantajat. Ei voi hyväksyä tilannetta, että jäsenemme ovat eriarvoisessa asemassa keskenään.

Ei voi hyväksyä tilannetta, että jäsenemme ovat eriarvoisessa asemassa keskenään.

Toki edelleen ammattiliitot puolustavat jäseniään muun muassa lakiavulla, jota varmaankin tullaan tarvitsemaan, kun siirrytään noudattamaan vain työlainsäädäntöä osalla työpaikoista.

Teknologiateollisuudessa ensimmäiset työehtosopimuskaudet loppuvat syyskuussa. Tämä aiheuttaa vallitsevassa tilanteessa epävakautta työmarkkinoille. Tätä emme nyt koronan heikentämässä taloudessa tarvitsisi.

Haluavatko Teknologiateollisuus ja Metsäteollisuus ry todella palata ajassa yli 80 vuotta taaksepäin ja aloittaa kaiken tyhjästä vai keskittyä siihen, että meillä on hyvinvoivia ja tuottavia yrityksiä, joissa on kunnon työehdot ja työrauha.

Kirjoittaja on trukinkuljettaja, kuntavaaliehdokas (vas.) Lahdesta.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut